21/9/10

Nokia World 2010: ανακοινώσεις, νέα κινητά και άλλα πολλά

Η χθεσινή ημέρα ήταν άλλη μία από τις συνηθισμένες βροχερές Τρίτες στο φθινοπωρινό Λονδίνο, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει αποτελέσει το κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων. Αφού περιπλανηθήκαμε στους δρόμους, κάτω από τον γκριζωπό ουρανό, βρεθήκαμε στην περιοχή Royal Victoria Dock, όπου διεξάγεται η φετινή έκθεση Nokia World.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Nokia έκανε ποικίλες ανακοινώσεις, όπως τις νέες συσκευές κινητής τηλεφωνίας, αλλά και τις αναβαθμίσεις
nokia N8
σε Symbian, Ovi Store και Ovi Maps.                                                  
Πιο αναλυτικά, το νέο line-up της Nokia στον τομέα των smartphones, και αυτό που η ...
εταιρεία ευελπιστεί ότι θα τη βοηθήσει να «χτυπήσει» αποτελεσματικά την Apple αλλά και τα Android κινητά, αποτελείται από το άκρως εντυπωσιακό N8, το E7 (ουσιαστικά η business εκδοχή του N8), καθώς και τα φθηνότερα και πιο απλά C6 και C7.

Ο ενθουσιασμός των στελεχών της εταιρείας ήταν τόσο μεγάλος, που ο επικεφαλής του τμήματος marketing και αντιπρόεδρος της Nokia, Niklas Savander δήλωσε: «14 Σεπτεμβρίου. Σημειώστε αυτήν την ημερομηνία στα ημερολόγιά σας. Είναι η μέρα που η Nokia ξεκινάει την αντεπίθεσή της στην αγορά των smartphones”.

Εκτός από το Nokia N8, η νέα σειρά των Symbian smartphones περιλαμβάνει:          nokia E7

Nokia E7:

Το νέο smartphone που προορίζεται κυρίως για επαγγελματική χρήση. Εφοδιασμένο με την εφαρμογή Microsoft Mail for Exchange, το Nokia E7 υποστηρίζει σε πραγματικό χρόνο την άμεση και ασφαλή πρόσβαση σε λογαριασμό εταιρικού email, ενώ ένας συνδυασμός από εφαρμογές επιπέδου διασφαλίζουν το απόρρητο της εταιρικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Το Nokia E7 διαθέτει οθόνη αφής 4 ιντσών, με ειδική πολωτική επίστρωση για μεγαλύτερη ευκρίνεια, καθώς και πλήρες πληκτρολόγιο, χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανικό για τον επαγγελματία και για όσους επιθυμούν να έχουν ένα κινητό τηλέφωνο με σχήμα και μέγεθος κατάλληλο για την επεξεργασία εγγράφων, υπολογιστικών φύλλων ή διαφανειών. Η λιανική τιμή πώλησης εκτιμάται στα €495, χωρίς φόρους ή τυχόν επιδοτήσεις.

Το C7 αποτελεί ένα κομψό smartphone σχεδιασμένο ώστε να διευκολύνει την κοινωνική δικτύωση, προσφέροντας άμεση ενημέρωση από Facebook ή Twitter και από τους email λογαριασμούς του Yahoo! ή του Gmail, κατευθείαν στην αρχική οθόνη
Το Nokia C7 διαθέτει οθόνη 3.5 ιντσών, ενώ συνδυάζει τις απαλές σχεδιαστικές γραμμές με υλικά όπως το γυαλί και το ανοξείδωτο ατσάλι. Η λιανική τιμή πώλησης εκτιμάται στα €335, χωρίς φόρους ή τυχόν επιδοτήσεις.
nokia C7

Nokia C6

Τα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν το C6 είναι το ιδιαίτερο στυλ και οι μικρές διαστάσεις. Εξοπλισμένο με οθόνη αφής που, χάρη στην ειδική πολωτική επίστρωση, διευκολύνει τη χρήση σε εξωτερικούς χώρους, το νέο Nokia C6 (C6-01) ενσωματώνει ορισμένες από τις πιο αξιόλογες εφαρμογές ψυχαγωγίας και κοινωνικής δικτύωσης σε ένα μοντέρνο σχέδιο από γυαλί και ατσάλι.
Με το Nokia C6 μπορείτε να μείνετε συνδεδεμένοι με το προσωπικό σας email, να αποκτήσετε πρόσβαση σε εκατομμύρια τραγούδια μέσω του Ovi Music, ή να κατεβάσετε εφαρμογές και παιχνίδια μέσω του Ovi Store. Η λιανική τιμή πώλησης εκτιμάται στα €260, χωρίς φόρους ή τυχόν επιδοτήσεις.

nokiaC6


Ως μέλη της ίδιας σειράς smartphone, τα Nokia N8, E7, C7 και C6 διαθέτουν ποικίλα κοινά χαρακτηριστικά. Όλα τα μοντέλα βασίζονται στην νέα έκδοση της Symbian, της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας smartphone στον κόσμο. Παρόλο που διαθέτουν μια σειρά από νέες ή βελτιωμένες λειτουργίες, όπως τα πολλαπλά homescreens, η τεχνολογία visual multitasking, η αναγνώριση χειρονομιών (gesture-based interaction), συνδυάζουν επιτυχώς την καινοτομία με την απλότητα, καταφέρνοντας να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των ερωτήσεων προς το χρήστη (prompts), αλλά και να διατηρήσουν το οικείο περιβάλλον των κινητών Nokia. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι των νέων Nokia κινητών δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα στη χρήση ενώ θα έχουν άμεση πρόσβαση στο Ovi Store. Επίσης, διαθέτουν δωρεάν χάρτες Ovi Maps, αλλά και όλες τις υπόλοιπες δημοφιλείς εφαρμογές, όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων και η κοινωνική δικτύωση.


Η διάθεση των νέων Nokia E7, Nokia C7 και C6 αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2010.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Nokia ανακοίνωσε και τη νέα, πλήρως αναβαθμισμένη έκδοση του Ovi Store. Μέσα από ένα φιλικότερο περιβάλλον χρήσης και χάρη σε νέες επιλογές, εξασφαλίζεται ταχύτατη πρόσβαση σε δημοφιλείς τίτλους όπως το foursquare, το Angry Birds, το Need for Speed Shift και το Real Golf 2011. Παράλληλα, μαζί με αγαπημένες εφαρμογές όπως το Fring, το Shazam, και το Asphalt 5, το Ovi Store προσφέρει τίτλους όπως το Audiotube, το Tesco κα.

Όσον αφορά τους developers, η κοινή πλατφόρμα Symbian και το περιβάλλον Qt δίνουν τη δυνατότητα εύκολης ανάπτυξης νέων εφαρμογών για smartphone και εξασφαλίζουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο πληθυσμό συσκευών.

Η Nokia ανακοίνωσε, επίσης, την τελευταία beta έκδοση των Ovi Maps, η διάθεση της οποίας ξεκίνησε ήδη από χτες. Η εφαρμογή προσφέρει νέες λειτουργίες, αλλά και χάρτες με περισσότερες λεπτομέρειες. Τα Ovi Maps beta διαθέτουν πλέον εικόνα των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, τρένα) σε 85 πόλεις στον κόσμο, πληροφορίες για την κίνηση σε πραγματικό χρόνο, ειδοποίηση ασφαλείας (είτε σε mode πλοήγησης, είτε εκτός), πληροφορίες για χώρους στάθμευσης και πρατήρια καυσίμων, και προειδοποίηση για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Επιπλέον, διαθέτουν αυξημένες δυνατότητες αναζήτησης προορισμών, ενώ παράλληλα μπορούν να στείλουν ταχύτατα, μέσω γραπτού μηνύματος ή email, την ακριβή τους θέση σε άλλα κινητά.

Ωστόσο, αντίθετα με τις προσδοκίες και τις δηλώσεις του κ. Savander πάντως, κατά τη διάρκεια του Nokia World, η μετοχή της Nokia έπεσε κατά 3,2%, σημάδι ότι οι αναλυτές της αγοράς δεν πείστηκαν για την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία που θα έχει το νέο line-up της εταιρείας.

Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Nokia εξακολουθεί να παραμένει ο νο1 κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων αλλά και smartphones στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι χάνει διαρκώς μερίδιο αγοράς απέναντι στην Apple και τα smartphones με Android.
Αυτός είναι ενδεχομένως και ο σημαντικότερος λόγος για την αλλαγή ηγεσίας που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Υπενθυμίζουμε ότι επί δεκαετίες επικεφαλής της εταιρείας, Olli-Pekka Kallasvuo θα αποχωρήσει από την εταιρεία στις 20 Σεπτεμβρίου, και τα ηνία θα αναλάβει το πρώην στέλεχος της Microsoft, Stephen Elop.

Μόλις 3 ημέρες μετά την ανακοίνωση στην αλλαγή ηγεσίας, η Nokia είχε και το πρώτο σημαντικό «θύμα» που σχετίζεται με αυτήν την αλλαγή, αφού ο επικεφαλής του mobile τμήματος, Anssi Vanjoki, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου