21/9/10

Τα φυτά στο Τσερνομπίλ άντεξαν στη ραδιενέργεια

econews.gr
Έρευνα επιστημόνων υποστηρίζει ότι πολλά φυτά στην περιοχή του Τσερνομπίλ, η οποία έχει μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή το 1986, κατάφεραν να προσαρμοστούν στο ραδιενεργό περιβάλλον.

Σύμφωνα με το BBC, η ομάδα των επιστημόνων μετά από μελέτες που έκανε, ανακάλυψε ότι πολλά φυτά ανέπτυξαν τους δικούς τους αμυντικούς μηχανισμούς και προσαρμόστηκαν στο μολυσμένο έδαφος.
Η μελέτη των επιστημόνων δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science and Technology journal».
Οι επιστήμονες ανέλυσαν λιναρόσπορους και σπόρους από σόγια , κοντά στην περιοχή που εξερράγη ο πυρηνικός αντιδραστήρας τον Απρίλιο του 1986.
Η έκρηξη που σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα 4 του ...
Τσερνομπίλ, έστειλε ένα σύννεφο ραδιενέργειας πάνω από την Ευρώπη και προκάλεσε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, επηρεάζοντας την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων .
Χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο από την έκθεση στη ραδιενέργεια, μολύνθηκε ο αέρας, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα τρόφιμα.

Το 2007, η ομάδα επιστημόνων θέλοντας να μελετήσει τη χλωρίδα της περιοχής, επισκέφθηκαν την απαγορευμένη ζώνη στο Τσερνομπίλ.
Όταν συμβαίνει μια καταστροφή, τα φυτά επειδή δεν μπορούν να μετακινηθούν κάπου αλλού, είτε θα προσαρμοστούν είτε θα πεθάνουν.
Φύτεψαν λινάρι και σπόρους στο μολυσμένο έδαφος, σε κοντινή απόσταση από το μέρος που έγινε το πυρηνικό ατύχημα.
Αργότερα, σύγκριναν τα ίδια φυτά που αναπτύχθηκαν σε ραδιενεργό και μη περιβάλλον, διαπιστώνοντας ότι υπήρχαν μικρές διαφορές μεταξύ τους.

Ο Martin Hajduch ένας από τους ερευνητές της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημόνων, δήλωσε ότι «οι προηγούμενες μελέτες που έγιναν επικεντρώθηκαν στο πως τα γονίδια μεταλλάσσονται λόγω της ραδιενέργειας.
Η δική μας ομάδα ήθελε να μελετήσει τους μοριακούς μηχανισμούς που επιτρέπει στα φυτά να αναπτυχθούν σε ραδιενεργό περιβάλλον».
Για να το κάνουν αυτό, οι επιστήμονες περίμεναν αρκετό χρονικό διάστημα για να αναπτυχθούν τα φυτά και να εξετάσουν τις πρωτεΐνες τους.

Η ομάδα εξετάζοντας τα φυτά που αναπτύχθηκαν στο ραδιενεργό και μη περιβάλλον, διαπίστωσε ότι υπήρχαν μικρές μεταβολές στα επίπεδα των πρωτεϊνών τους.
Τα φυτά ανέπτυξαν ένα είδος αμυντικού μηχανισμού, που πιθανώς να προϋπήρχε εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν οι πρώτοι σχηματισμοί ζωής ήταν εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα φυσικής ραδιενέργειας και να εξελίχθηκε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου