21/9/10

Σέρρες: Όταν το Διαδίκτυο συνάντησε τους αγρότες

kathimerini.gr
Η γεωργία ακριβείας και η ανάλυση των πρακτικών μεθόδων που θα διευκολύνουν τους αγρότες, προσφέροντάς τους παράλληλα και εξοικονόμηση χρημάτων ήταν το θέμα της ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποίησαν, χθες το βράδυ, τα μέλη της Ένωσης Νέων Αγροτών νομού Σερρών, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Νέου Σκοπού, του δήμου Στρυμόνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΑ Σερρών Παναγιώτη Γκιοργκίνη, στόχος των Νέων Αγροτών είναι η ανάπτυξη και ο...
 εκσυγχρονισμός όλων των κλάδων της τοπικής αγροτικής οικονομίας. «Πρέπει να κατεβάσουμε το κόστος παραγωγής και να σχεδιάσουμε το παρόν και το μέλλον μας, έτσι ώστε να καταφέρουμε να ανεβάσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας και να αυξήσουμε τα έσοδά μας», επεσήμανε ο κ. Γκιοργίνης.

Ηλεκτρονική αγορά αγροτικών προϊόντων

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Σερρών, που θεωρείται και καλός γνώστης πρακτικών θεμάτων εφαρμοσμένης πληροφορικής, Γ. Πέτκογλου, ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρονικής αγοράς αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, ανέλυσε τον τρόπο αποκατάστασης της επαφής παραγωγών-καταναλωτών με αμοιβαίο όφελος, αλλά και τις δυνατότητες εξεύρεσης προμηθευτών για αγροτικά εφόδια αξιοποιώντας το διαδίκτυο.

«Η συνεχής καθημερινή χρήση του διαδικτύου για πληροφόρηση - καιρός, πρώτες ύλες, εργαλεία, μηχανήματα και άλλα - αλλάζει τις σημερινές διαστάσεις του εμπορίου και της αγοράς. Ταυτόχρονα, καθίσταται όλο και ποιο σημαντική η πώληση των διαθέσιμων αγροτικών προϊόντων μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, το αποκαλούμενο e-commerce, από τους ίδιους τους αγρότες κατ’ ευθείαν στους καταναλωτές, αλλάζοντας βέβαια τη συσκευασία και αποκαθιστώντας ένα νέο τρόπο επαφής καταναλωτών με τους παραγωγούς», ανέφερε ο κ. Πέτκογλου.

Μείωση κόστους παραγωγής έως και 60%

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του κολεγίου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης δόκτωρ Αθανάσιος Γκέρτσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αναγνώρισης των εδαφολογικών ιδιοτήτων και των διαφόρων συνθηκών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των φυτών. Όπως είπε, «πρώτο στάδιο είναι η αναγνώριση της παραλλακτικότητας του εδάφους και κατόπιν η ταξινόμησή του σε ζώνες διαχείρισης, ανάλογα με τις εδαφολογικές ιδιότητες».

Εξήγησε, επίσης, πως με τη χρήση των γεωγραφικών συστημάτων πληροφορικής (δορυφορικά), που είναι διαθέσιμα σε κάθε πολίτη, καθώς και μια βασική καταγραφή των παραμέτρων κάθε χωραφιού, μπορεί ο κάθε σύγχρονος αγρότης να δίνει ακριβώς την απαραίτητη λίπανση και τα απολύτως αναγκαία φυτοπροστατευτικά (φάρμακα), μειώνοντας το κόστος μέχρι και 60%. Παράλληλα, μπορεί να πετύχει αύξηση της απόδοσης της καλλιέργειας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «σήμερα η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να αξιοποιούμε τέτοιες εφαρμογές, προσθέτοντας απλά στα ήδη χρησιμοποιούμενα εργαλεία αισθητήρες ή εντολείς. Μάλιστα - όπως είπε - ο εξοπλισμός δεν είναι μιας χρήσεως αλλά είναι επένδυση της τάξης των 10-15.000 ευρώ, που μπορεί να χρησιμοποιείται από πολλούς, είτε στη βάση συνεργατικής διαδικασίας, είτε ως μια νέα επιχειρηματική δράση προσφοράς υπηρεσιών από ένα νέο επαγγελματία στην ύπαιθρο».

Όταν ολοκληρωθούν, εξάλλου, οι εντατικές θερινές αγροτικές εργασίες, η ΕΝΑ Σερρών θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση στις 21 Νοεμβρίου, με σκοπό να συζητήσει και να ειδικεύσει τους στόχους της για την επόμενη τριετία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου