Ενθουσιασμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα, καθώς η αναζήτηση ενός μακρινού πλανήτη που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ύπαρξη ζωής, φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, βρίσκοντας τον ιδανικό υποψήφιο στο «πρόσωπο» ενός κόσμου που απέχει σχεδόν 120.000 δισ. μίλια από τη Γη.
Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική Independent, επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πλανήτης αυτός είναι φτιαγμένος από ...
πέτρα, όπως και η Γη, και βρίσκεται στην «κατοικήσιμη ζώνη» του ήλιου του. Στην περιοχή αυτή το περιβάλλον δεν είναι ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό, υποστηρίζοντας την ύπαρξη νερού που θεωρείται η βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη οργανισμών.
Παρ’ όλα αυτά, το… όνειρο του πλανήτη Gliese 581g είναι πολύ μακρινό καθώς απέχει 20 έτη φωτός από τη Γη, απόσταση που για να καλυφθεί με την έως σήμερα πιο ανεπτυγμένη ανθρώπινη τεχνολογία απαιτεί να ταξιδεύουμε για πολλές χιλιάδες χρόνια.
Ο πλανήτης οφείλει το όνομά του στο αστέρι Gliese 581, έναν κόκκινο νάνο που βρέθηκε στον αστερισμό του Ζυγού, ενώ είναι ο έκτος πλανήτης του ηλιακού του συστήματος. Χθες το βράδυ, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για τον πιο κατοικήσιμο πλανήτη που έχει βρεθεί πέρα από το ηλιακό μας σύστημα και το καλύτερο σημείο για πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής.
Οι εκτιμήσεις για δύο προηγούμενες ανακαλύψεις που έμοιαζαν με τη Γη και βρίσκονταν στο ίδιο ηλιακό σύστημα, κρίθηκαν υπερβολικές, με τη λογική ότι ήταν είτε πολύ μακριά είτε πολύ κοντά στον Gliese 581, καθιστώντας το περιβάλλον τους υπερβολικά κρύο ή υπερβολικά ζεστό αντίστοιχα, για την ύπαρξη ζωής.
«Είχαμε βρει πλανήτες και στις δύο πλευρές της κατοικήσιμης ζώνης – έναν πολύ ζεστό και ένα πολύ κρύο – και τώρα έχουμε έναν στη μέση που είναι ιδανικός. Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται ακριβώς στη μέση μεταξύ των άλλων δύο. Δεν θα μπορούσε να έχει πιο ιδανικές συνθήκες όπου θα μπορούσε να υπάρχει νερό», τόνισε ο καθηγητής Steve Vogt, του University of California, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που διήρκησε 11 χρόνια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου