2/9/10

Καλύτερη ζωή. Πρώτη η Φινλανδία, στην 26η θέση η Ελλάδα

Ντία Ζάβρα-Ημερησία
Ο Γουόρεν Μπάφετ συνηθίζει να λέει ότι οτιδήποτε καλό του έχει συμβεί στη ζωή του οφείλεται στο γεγονός ότι γεννήθηκε στη σωστή χώρα -ΗΠΑ- τη σωστή στιγμή. Και εν μέρει αυτό είναι αλήθεια? «Αν και αξιοθαύμαστοι άνθρωποι βρίσκονται σχεδόν σε κάθε χώρα της υφηλίου, υπάρχουν ορισμένες χώρες που προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες στους πολίτες τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό Newsweek και, για πρώτη φορά, διεξάγει μία μεγάλη έρευνα σε 100 χώρες, αναζητώντας την καλύτερη στον κόσμο. Και αυτή είναι η... Φινλανδία.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ελβετία, τρίτη έρχεται μία ακόμα σκανδιναβική χώρα -η Σουηδία-, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Αυστραλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Καναδάς, Ολλανδία, Ιαπωνία και Δανία. Η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο -οι ΗΠΑ- κατατάσσονται 11ες, η Ελλάδα είναι στην 26η θέση, ενώ στις τελευταίες ...
θέσεις της λίστας βρίσκονται το Καμερούν, η Νιγηρία και η Μπουρκίνα Φάσο.
Το Newsweek προσμέτρησε πέντε βασικούς δείκτες εθνικής ευημερίας -υγεία, εκπαίδευση, ποιότητα ζωής, οικονομική ανταγωνιστικότητα και πολιτικό περιβάλλον-, ενώ έλαβε υπόψη την απόδοση των χωρών μόνο την περίοδο 2008-09. Και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο τείνουν να είναι μικρές, πλούσιες, ασφαλείς και... κρύες (μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερις σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της λίστας).

Μετατόπιση

Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους, με αποτέλεσμα αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις -όπως η Κίνα (59η), η Βραζιλία (48η) και η Τουρκία (52η)- να βρίσκονται πίσω από μικρότερες χώρες, όπως τη Σλοβενία (24η) και την Εσθονία (32η) ή το «μικροέθνος» της Σιγκαπούρης να εκτοπίζει τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση στην υποκατηγορία της οικονομικής δυναμικής.
Και οι ΗΠΑ χάνουν συνεχώς έδαφος... «Οι Αμερικανοί δεν θα συμβιβαστούν με τη 2η θέση», διακήρυττε πρόσφατα σε μία διαδήλωση ο Μπαράκ Ομπάμα. Κι όμως βρίσκονται στην 11η θέση στη συνολική κατάταξη των καλύτερων χωρών του Newsweek, είναι δεύτερες (πίσω από τη Γερμανία) όσον αφορά την ποιότητα ζωής, είναι δεύτερες (πίσω από τη Σιγκαπούρη) στην οικονομική δυναμική, ενώ απουσιάζουν από την πρώτη δεκάδα στις υποκατηγορίες της εκπαίδευσης (πρώτη η Φινλανδία) και της υγείας (πρώτη η Ιαπωνία).

Οπως φαίνεται λοιπόν από την έρευνα του Newsweek, δεν είναι πλέον υποχρεωτικό να έχει γεννηθεί κάποιος στην Ομάχα των ΗΠΑ (γενέτειρα του Μπάφετ) για να διαπρέψει... Διότι, καθώς ο πλούτος και η ισχύς επεκτείνονται από Δύση προς ανατολάς, καθώς η οικονομική κρίση μετατοπίζει το κέντρο βάρους, οι «καλύτερες χώρες του κόσμου» δεν περιορίζονται αποκλειστικά στα... στενά σύνορα του δυτικού κόσμου, ούτε βασίζονται εξ ολοκλήρου στα υψηλά εισοδήματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου