Ελευθερία Αρλαπάνου-Ημερησία
Απροσδόκητη στήριξη από τη Νορβηγία και συγκεκριμένα από το δεύτερο μεγαλύτερο fund στον κόσμο, με ενεργητικό 450 δισ. δολαρίων εξασφάλισε χθες η ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς το εν λόγω fund δηλώνει πως επενδύει σε ελληνικούς τίτλους και δεν περιμένει η Ελλάδα να πτωχεύσει. «Δεν υπάρχει κάτι να φοβάται κανείς σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα», δήλωσε χθες, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κάλεσε τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα, καθώς οι τρέχουσες αποδόσεις αποτελούν ευκαιρία.
Μία πρώτη γεύση από τις διαθέσεις των αγορών αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη, με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας στην οποία προχωρά ο ΟΔΔΗΧ ενεργοποιώντας το πρόγραμμα μηνιαίων εκδόσεων εντόκων γραμματίων που...
συμφωνήθηκε με την τρόικα, ώστε να καταστεί πιο τακτική η παρουσία του ελληνικού δημοσίου στις αγορές.
Πιο συγκεκριμένα:
Χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως το Κρατικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο Global, με ενεργητικό 450 δισ. δολάρια επενδύει σε ελληνικά, όπως επίσης σε ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά ομόλογα, θεωρώντας πως η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει.
Τη στρατηγική αυτή υποστηρίζει και ο υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας S. Johnsen. Όπως είχε χαρακτηριστικά επισημάνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg «θα μπορούσε να πει κανείς πως επενδύουμε στην αιωνιότητα», υποστηρίζοντας πως η μακροπρόθεσμη προοπτική αυτών των τοποθετήσεων θα προστατεύσει τη Νορβηγία από ενδεχόμενες βραχυπρόθεσμες ζημίες. Σύμφωνα με τον κ. Johnsen ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ με τη σύσταση του ταμείου των 750 δισ. ευρώ έχει αποδειχθεί επιτυχής.
Η κίνηση του νορβηγικού fund σπάει κατά κάποιο τρόπο το εμπάργκο στο οποίο έχουν θέσει οι αγορές τα ελληνικά ομόλογα του τελευταίους μήνες, αποτελώντας μία θετική πρώτη ένδειξη.
Ωστόσο η κατάσταση ακόμη δεν έχει αναστραφεί, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να κρατούν σε δυσθεώρητα ύψη το premium που ζητούν για να δανείσουν τη χώρα, υπό το φόβο του ενδεχομένου πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης. Υπό αυτό το πρίσμα, το στοίχημα της Νορβηγίας υπέρ της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο για αρκετούς, μεταξύ αυτών και για την PIMCO, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο fund σταθερού εισοδήματος στον κόσμο.
Τις ανησυχίες των επενδυτών επιχείρησε χθες να καθησυχάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. «Τα ελληνικά ομόλογα δεν αποτελούν πλέον κάτι που πρέπει να φοβάται κανείς» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Διαβεβαίωσε δε πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να εστιάσει σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων, εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας αντί για ετήσια. «Δεν υπάρχει κάποια ανάγκη να βγούμε με πιο μακροπρόθεσμους τίτλους, αφού δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τα επιτόκια που προσφέρει η αγορά», είπε ο υπουργός.
Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και υποστήριξε πως ολοένα και περισσότεροι αναλυτές αρχίζουν να υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και πως ένα τέτοιο βήμα θα ήταν απλώς καταστροφικό.
Τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν καλή ευκαιρία, για τους επενδυτές, καθώς προσφέρουν υψηλές αποδόσεις δήλωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Π. Χριστοδούλου. Σε δηλώσεις του αξιωματούχος του ΟΔΔΗΧ στο Reuters διευκρίνισε πως η δημοπρασία εντόκων γραμματίων της ερχόμενης Τρίτης θα αφορά σε έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Η αξία των τίτλων θα προσδιοριστεί σήμερα και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να κυμανθεί σε 1 ? 1,5 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή τροχιά όσον αφορά τη μείωση των ελλειμμάτων της, εκτίμησε χθες και ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γ. Ζανιάς. Εκτίμησε δε πως το πρόγραμμα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βοήθησε περισσότερο τους Έλληνες να κατανοήσουν τις ανάγκες για τις προσαρμογές και τις μεταρρυθμίσεις.
ΔΕΚΟ
«Τελεσίγραφο» στις ΔΕΚΟ να καταρτίσουν και να στείλουν έως τις 20 Σεπτεμβρίου τα οικονομικά τους στοιχεία, μεταξύ αυτών και τις προβλέψεις τους για το 2011 και έως τις 30 Νοεμβρίου τα στρατηγικά και επιχειρησιακά τους σχέδια για την περίοδο 2011-2013, έστειλε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Αίτημα για τη λύση των μισθώσεων ακινήτων στα οποία στεγάζονταν δημόσιες υπηρεσίες που έχουν καταργηθεί ζητά το υπουργείο Οικονομικών να υποβάλουν οι σχετικές υπηρεσίες.
[Οχι άλλα μέτρα]
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πάρει άλλα μέτρα που θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη, διεμήνυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Εάν βρούμε καλές εναλλακτικές και συμφωνήσουμε με την τρόικα, θα τις εφαρμόσουμε. Δεν αλλάζουμε τους στόχους, αυτοί παραμένουν οι ίδιοι», υπογράμμισε, μιλώντας στο Bloomberg. Εκτίμησε παράλληλα πως το βάρος από την επιβολή των μέτρων λιτότητας γίνεται αισθητό κυρίως στο τρίτο τρίμηνο.
Εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ
«Ανησυχούμε με τη στάση του ΔΝΤ για την Ελλάδα»
Η ΕΚΤ και η Γερμανίδα καγκελάριος ανησυχούν για τη στρατηγική που ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg ο κ. M. Meister, εκπρόσωπος για τον τομέα των Οικονομικών του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της A. Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο, κατόπιν συνάντησης που είχε με το J. Stark μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως «συμφωνήσαμε ότι ανησυχούμε για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα».
Ελληνικές τράπεζες
Μείωση της άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ
Οριακή υποχώρηση 0,3% σημείωσε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα δάνεια σε ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ζώνης ευρώ σχετιζόμενα με πράξεις νομισματικής πολιτικής διαμορφώθηκαν σε 95,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο συγκριτικά με 96,2 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά η οποία είχε διαμορφωθεί στα 49,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου