22/1/11

Αντιδρούν και οι 15, ο ένας για... λάθος παραπομπή


Μια παράσταση τελείωσε, μια άλλη σηκώνει αυλαία με συνήθεις διακηρύξεις περί κάθαρσης με όποιο κόστος για τη διαλεύκανση του σκανδάλου, αλλά επί της ουσίας με τέλος αναμενόμενο -κατά τους περισσότερους- για την έκβαση της υπόθεσης.
Δεκατέσσερις πρώην υπουργοί και ένας πρώην πρωθυπουργός με πολιτικές και μόνο ενδείξεις καταγράφηκαν στις προτάσεις των κομμάτων με βάση ως επί το πλείστον εσωτερικές κομματικές επιδιώξεις και όχι την ικανοποίηση του αιτήματος για κάθαρση της πολιτικής ζωής της χώρας.
Από αυτούς μόνο σε τρεις περιπτώσεις οι όποιες...
ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί, αν και η μια εξ αυτών που ενέταξε στο πόρισμά του το ΠΑΣΟΚ μάλλον είναι λανθασμένη.
Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, που ελέγχεται για την κατάργηση της ανεξάρτητης αρχής για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, στην πραγματικότητα δεν φέρει καμία ευθύνη για την απόφαση αυτή.
Τον μπέρδεψαν
Και αυτό διότι η κατάργηση της αρχής ήταν έργο του προκατόχου του, Γ. Αλογοσκούφη κάτι που άλλωστε αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωση ο ίδιος ο κ. Παπαθανασίου, χαρακτηρίζοντας ψεύδη τα όσα του αποδίδει το πόρισμα της πλειοψηφίας. Αναρωτιέται εξάλλου για ποιο λόγο δεν εκλήθη ενώπιον της επιτροπής για να καταθέσει τις απόψεις του.
Οσο για τα άλλα δύο πρώην κυβερνητικά στελέχη της Ν.Δ., τους Πρ. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη (ο τελευταίος έχει προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία), οι τυχόν ευθύνες τους αφορούν την παραλαβή του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι και όχι την υπογραφή της σύμβασης που αποτελεί βέβαια και το κύριο «σώμα» της υπόθεσης, αλλά που δυστυχώς έχει ήδη υποπέσει στη λήθη της παραγραφής.
Αδηλη όμως παραμένει και η έκβαση της υπόθεσης για πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αναφέρονται στο κείμενο της πλειοψηφίας, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλην όμως βουλευτές της παράταξης καθώς και συνάδελφοί τους της Ν.Δ. θεωρούν ότι είναι λάθος η όποια εμπλοκή τους.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η ανάμιξη του Χρ. Βερελή. Ο τελευταίος πάντως σε ανακοίνωσή του επιφυλάσσει σκληρότατη κριτική «κατά των σκληρών εντολών και του ρόλου εξωθεσμικού κέντρου». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός υπονοεί στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Σ' ό,τι αφορά τη λίστα που περιέχει και το όνομά του, αφού αναφέρει ότι δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση, υποστηρίζει ότι ο κατάλογος συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μια κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων.
Τέλος, δηλώνει ότι έμειναν ανέλεγκτα τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε.
Σκληρές ανακοινώσεις εξέδωσαν και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης (βλ. διπλανές στήλες), αλλά και οι:
Μ. Λιάπης: «Το κακοστημένο σχέδιο στοχοποίησης και σπίλωσής μου δεν θα αντέξει στο φως της αλήθειας. Οι εξελίξεις στην υπόθεση ήταν εξ αρχής προδιαγραμμένες από την κυβέρνηση. Ενα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη Ν.Δ. με τη μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών».
Γ. Παπαντωνίου: «Ζούμε ένα πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου, όπου συσχετίζονται πρόσωπα με άσχετα θέματα χωρίς καμία τεκμηρίωση. Η διαδικασία όχι μόνο δεν πείθει, αλλά αντίστροφα επιβαρύνει το ήδη θολό τοπίο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους».
Α. Τσοχατζόπουλος: «Ουδέποτε κατά τη θητεία μου ως υπουργός Εθνικής Αμυνας υπέγραψα, παρέλαβα ή διαχειρίστηκα οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη SIEMENS. Η απόφαση της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύεται επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας».
Γ. Αλογοσκούφης: «Είναι προφανές ότι η χωρίς καμία τεκμηρίωση εμπλοκή του ονόματός μου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι εντελώς αυθαίρετη και υπακούει σε προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Πρ. Παυλόπουλος: «Το πόρισμα της πλειοψηφίας συγκάλυψε τις μίζες και τους κλέφτες και επιδόθηκε σε κυνήγι πολιτικών αντιπάλων.
Ν. Χριστοδουλάκης: «Δεν είχα καμία σχέση με τις συμβάσεις του ΟΤΕ».
Τέλος, οι εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens προκάλεσαν αντιπαράθεση μεταξύ των Δ. Ρέππα και του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για θέατρο που παίζεται με τις ευθύνες και των δύο κομμάτων, για να του υπενθυμίσει ο υπουργός Μεταφορών τη φράση του Γ. Παπανδρέου ότι θέλουμε να λάμψει η αλήθεια ακόμη και αν ματώσουμε.   enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου