23/1/11

Αντίδοτο το... ΣΔΟΕ στις Εξεταστικές

Γιάννης Αντύπας-Έθνος

Κόκκινο στις Εξεταστικές και στην αδιέξοδη σκανδαλολογία ανάβει το Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τις οδυνηρές εμπειρίες της προανακριτικής για το Βατοπέδι και της εξεταστικής για τη Siemens οι επιτελείς του πρωθυπουργού αναζητούν τη ...
διαδικασία ακύρωσης όλων των αντίστοιχων διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί. Χωρίς αυτό βέβαια να αλλάζει στο παραμικρό τη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου για φως στα πάντα.
Το βάρος όμως από εδώ και πέρα θα πέσει στο ΣΔΟΕ, που ελέγχει «πόθεν έσχες» και τεκμήρια διαβίωσης πολιτικών προσώπων και συγγενών τους. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό υπήρχαν στο περιβάλλον του πρωθυπουργού δεύτερες σκέψεις για τη στρατηγική των εξεταστικών.


Η υποδοχή του πορίσματος για τη Siemens όμως από τον Τύπο και την κοινή γνώμη πραγματικά σόκαρε τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε το πρώτο σάλπισμα της υποχώρησης.

«Το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά αποδείχθηκε πως υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για διαφάνεια στην πολιτική ζωή» δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής και προσέθεσε: «Γι' αυτό και δεν θα επιτρέψουμε τον ευτελισμό αυτών των διαδικασιών από κανέναν».

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου είδαν στις τελευταίες εξελίξεις τον κίνδυνο η ΝΔ να «ξεπλυθεί» μέσα από το χάος των εξεταστικών, παρότι στη συνείδηση της κοινής γνώμης έχει περάσει πως έκλεισε τη Βουλή για να πετύχει την παραγραφή και ίσως έκανε και εκλογές για αυτό τον λόγο.

Η αλλαγή στρατηγικής επιβάλλεται και από την αδήριτη ανάγκη να στραφεί το ανθρώπινο δυναμικό του κυβερνώντος κόμματος στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας. Για την ακρίβεια, σε ό,τι αφορά στους βουλευτές, στην προσπάθεια να επιστρέψει η αισιοδοξία στην κοινή γνώμη.

«Δεν γίνεται να απασχολούμε τα 3/5 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε εξεταστικές που δεν θα οδηγήσουν πουθενά» επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» κορυφαίος κοινοβουλευτικός παράγοντας. Η κυβέρνηση θα υπηρετήσει την προεκλογική της δέσμευση για διαφάνεια και απόδοση ευθυνών με δύο τρόπους.

Πρώτον, ανάβοντας το πράσινο φως για διώξεις πολιτικών και δημεύσεις περιουσιών για πρώτη φορά και, δεύτερον, προωθώντας σειρά θεσμικών αλλαγών.

Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει τον έλεγχο των δαπανών του προϋπολογισμού από τη Βουλή, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν γνώση και λόγο για το πού πηγαίνουν τα χρήματα των φορολογουμένων.

Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση προτίθεται να συγκροτήσει διακομματική για την αναθεώρηση της Βουλής και να ζητήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Το σενάριο
Για την ώρα βέβαια ανταλλάσσει πυρά με την αξιωματική αντιπολίτευση. «Για άλλη μια φορά η ΝΔ προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να απαξιώσει με τη στάση της οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Περιμένουμε, ελπίζουμε όχι μάταια, η ΝΔ να επαναπροσδιορίσει τη θέση της και να συμβάλει σ' αυτή την εξαιρετικής σημασίας προσπάθεια» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στην επικαιρότητα όμως αναμένεται να κυριαρχήσει η επιχείρηση «καθαρά χέρια».

Από το υπουργείο Οικονομικών έχουν ζητήσει από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ να στέλνουν στον εισαγγελέα κάθε φάκελο που κρίνουν ύποπτο, όποιον κι αν αφορά. Οι πρώτες αποκαλύψεις στον συγκεκριμένο τομέα αναμένονται μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Νταβός και την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις αρχές του Φεβρουαρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου