28/7/10

Τέλος... καλό για 30 κολέγια

Κανόνες βάζει το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στον χώρο των ιδιωτικών κολεγίων, δίνοντας άδεια λειτουργίας στα 30 από τα 40 κολέγια που είχαν καταθέσει αρχικά φάκελο.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε πως οι αλλαγές στον συγκεκριμένο τομέα αρχίζουν κιόλας από την ονομασία, αφού ενέταξε τα εκπαιδευτήρια αυτά στο κομμάτι της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, γι΄ αυτό και μετονομάστηκαν σε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης. Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως ο όρος «κολέγια» θα μπορεί να χρησιμοποιείται, ωστόσο θα πρέπει απαραιτήτως να αναγράφεται συγχρόνως ότι είναι Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης.
«Θέλω να πιστεύω- αυτή είναι η φιλοδοξία μας- ότι μέσα από ...
μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, απόλυτης αξιοκρατίας, καθαρών και διαφανών διαδικασιών, μπαίνουν κανόνες σε έναν χώρο που επί δεκαετίες λειτουργεί απολύτως παράνομα, με έναν τρόπο που δημιουργούσε προβλήματα σε όλους και ουσιαστικά στους σπουδαστές. Θεωρώ ότι σήμερα μπαίνει μια γραμμή. Από εδώ και πέρα υπάρχουν κανόνες οι οποίοι θα ισχύουν και θα τους γνωρίζουν όλοι, τόσο αυτοί οι οποίοι παίρνουν την ευθύνη και την επιλογή τού να επενδύσουν και να λειτουργήσουν στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης όσο οι γονείς και οι μαθητές» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Οι αιτίες

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους έμειναν χωρίς άδεια 10 από τα 40 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που σημειωτέον είχαν λάβει άδεια να λειτουργήσουν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν κυρίως προβλήματα με τις εγγυητικές επιστολές, ελλείψεις και προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά κι επειδή δεν είχαν καθόλου ή ελλιπή σύμβαση με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
«Μπήκε το θέμα των κολεγίων σε μία τάξη και πετύχαμε να το κάνουμε πράξη τόσο γρήγορα, πριν να μπει ο Αύγουστος, δηλαδή να έχουν υπογραφεί οι άδειες, ώστε και τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης να προλάβουν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προσελκύσουν σπουδαστές» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αχιλλέας Μητσός, γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας. Οπως συμπληρώνει, τα κριτήρια με βάση τα οποία δόθηκαν οι άδειες ήταν ξεκάθαρα. «Εξετάστηκαν οι φάκελοι για πρώτη φορά από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ)», σημειώνει. Πάντως, το ΕΚΕΠΙΣ θα συνεχίσει να ελέγχει τα κέντρα που πήραν ήδη την άδεια, όμως θα διερευνά και πόσα άλλα τυχόν λειτουργούν χωρίς να έχουν άδεια και τα οποία θα πρέπει να κλείσουν. Σημειώνεται πως στα κολέγια που πήραν άδεια θα λειτουργήσουν τα τμήματα εκείνα που έχουν σύμβαση με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία είναι συνδεδεμένα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κολεγίων Κωνσταντίνος Καρκανιάς σημειώνει πως από το υπουργείο έγινε μία μεγάλη προσπάθεια να δοθούν οι άδειες πριν από το τέλος του Ιουλίου. «Και πλέον δεν θα υπάρξουν αμφισβητήσεις, όπως υπήρχαν την προηγούμενη φορά, καθώς έγινε έλεγχος στα εκπαιδευτήρια. Είναι γεγονός πως μπαίνουμε σε μία νέα εποχή. Η χορήγηση των νέων αδειών σε συνδυασμό με την αναγνώριση των πτυχίων από τα ευρωπαϊκά κολέγια οδηγούν σε μία σημαντική αλλαγή που θα επηρεάσει το εκπαιδευτικό περιβάλλον. Πλέον οι οικογένειες έχουν μπροστά τους μία νέα επιλογή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Προσθέτει, ωστόσο, πως το υπουργείο θα πρέπει πλέον να κοιτάξει και την περίπτωση των εκπαιδευτηρίων που διαφημίζονται ως κολέγια, χωρίς όμως να έχουν ζητήσει καν άδεια λειτουργίας. «Και αυτά ανέρχονται σε 20».

Διαμαρτυρία

Η ανακοίνωση των νέων αδειών λειτουργίας για τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης έφερε και τις πρώτες αντιδράσεις για τον αποκλεισμό ορισμένων κολεγίων αλλά και για ένα από τα κριτήρια που έθεσε το υπουργείο, την εγγυητική επιστολή.
Ανάμεσα στα 10 κολέγια που πήραν χθες το «όχι» του υπουργείου βρίσκεται και το κολέγιο «ΙdΕF». Οπως υποστηρίζει ο κ. Εμμανουήλ Αμμαργιανάκης, πρόεδρος του ΙdΕF που συμπράττει με τα Δημόσια Γαλλικά Πανεπιστήμια της Σορβόννης, ο λόγος που το κολέγιό του δεν ήταν στη λίστα με τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης είναι επειδή δεν κατατέθηκε η εγγυητική επιστολή. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει στα «ΝΕΑ», θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη. «Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται η ίδια εγγυητική επιστολή, ύψους 500.000 ευρώ από κάθε κολέγιο, ανεξαρτήτως του αριθμού των φοιτητών», υποστηρίζει ο κ. Αμμαργιανάκης. Τα Νέα-Εύη Σαλτού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου