23/7/10

Νικ Kλεγκ: Παράνομη η εισβολή στο Ιράκ

«Τεράστια γκάφα» χαρακτήριζαν χθες τα βρετανικά ΜΜΕ τις δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού -και ηγέτη των Φιλελευθέρων- Νικ Κλεγκ περί «παράνομης εισβολής στο Ιράκ».

Υπενθυμίζεται πως ο Κλεγκ έκανε τη δήλωση-φωτιά κατά τη διάρκεια της Ωρας του Πρωθυπουργού στο βρετανικό Κοινοβούλιο όπου αντικαθιστούσε τον Ντέιβιντ Κάμερον.
Σε μια λογομαχία με τον πρώην υπ. Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο Κελγκ υποστήριξε πως «ίσως μια μέρα θα λογοδοτήσετε και εσείς για την πλέον καταστροφική απόφαση όλων, την παράνομη εισβολή στο Ιράκ». Λίγες ώρες αργότερα, και ενώ στους κόλπους της κυβερνητικής συμμαχίας επικρατούσε σύγχυση, κορυφαίος Βρετανός νομικός προειδοποίησε πως τέτοιου τύπου επίσημες δηλώσεις εκ μέρους κυβερνητικού στελέχους ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν εναντίον της χώρας σε Διεθνή Δικαστήρια. Οπως επεσήμανε ο καθηγητής Φιλιπ Σαντς που ειδικεύεται στο διεθνές δίκαιο, «μια δημόσια δήλωση υπουργού της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σοβαρό πάτημα για καταγγελίες κατά της Βρετανίας στα Διεθνή Δικαστήρια».

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη «ζημιά», ο Κλεγκ επανήλθε χθες με νέες δηλώσεις, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «προσωπικές του απόψεις»... Από την πλευρά της, η Ντάουνιγκ Στριτ προσπάθησε να υποβαθμίσει την γκάφα του Κλεγκ, εκδίδοντας μια ανακοίνωση στην οποία υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει ξεκινήσει πριν τοποθετηθεί επισήμως για τον πόλεμο στο Ιράκ. ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου