27/7/10

SOS για «ασφυξία» στο Ιντερνετ

Στερεύει το Ιντερνετ από διευθύνσεις IP, οι οποίες αναμένεται να εξαντληθούν σε λιγότερο από έναν χρόνο, όπως προβλέπουν οι ειδικοί. Μάλιστα η ακαμψία που δείχνουν οι παροχείς υπηρεσιών Ιντερνετ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μαύρη αγορά, σε μπλοκάρισμα ορισμένων δημοφιλών εφαρμογών και σε ακριβότερες συνδέσεις στο Διαδίκτυο.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το σύστημα IPv4, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα για την απόδοση των διευθύνσεων IP (Ip address - Internet Protocol address, o μοναδικός αναγνωριστικός αριθμός που διαθέτει κάθε υπολογιστής αλλά και εκτυπωτές, κινητά, fax και routers), μπορεί να δώσει πεπερασμένο αριθμό διευθύνσεων που ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια, από τα οποία παραμένουν αδέσμευτα περίπου 232 εκατομμύρια που επαρκούν για 340 ακόμα ημέρες. Λόγω της εμφάνισης των smartphones, όπως το iPhone και το Blackberry, που διαθέτουν και αυτά διευθύνσεις IP, εξαντλήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι αναμενόταν το 1977, όταν δημιουργήθηκε το IPv4. Τότε ακόμα δεν υπήρχαν καν προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.


Η λύση στο πρόβλημα ακούει στο όνομα «IPv6», μια βελτιωμένη έκδοση του σημερινού διαδικτυακού πρωτοκόλλου, το οποίο...
 χρησιμοποιεί διευθύνσεις 128 ψηφίων αντί για 32, δηλαδή αποδίδει έναν ασύλληπτο αριθμό διευθύνσεων που ανέρχεται στα 340 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων τρισεκατομμύρια! Ο αριθμός αυτός αρκεί τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον, οι παροχείς, όμως, υπηρεσιών Ιντερνετ δεν δείχνουν πρόθυμοι να κάνουν το επόμενο βήμα και να υιοθετήσουν το νέο σύστημα, το οποίο είναι ασύμβατο με το σημερινό και προϋποθέτει μια μεταβατική περίοδο συνύπαρξης με αυτό.

«Μεταφραστής»
Λόγω αυτής της ασυμβατότητας, ένας υπολογιστής με διεύθυνση σύμφωνα με το IPv6 δεν θα μπορεί να «διαβάσει» μια σελίδα που έχει διεύθυνση με το IPv4 χωρίς τη μεσολάβηση ενός «μεταφραστή» της διεύθυνσής του, ο οποίος όμως συνεπάγεται μεγάλο κόστος για τους παροχείς διαδικτυακών υπηρεσιών. Η παράλληλη λειτουργία του παλιού με το νέο απαιτεί χρόνο και χρήμα, ενώ σημαντικές επενδύσεις απαιτεί και η μετάβαση στο νέο σύστημα διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών.
Παρόλο που έχουν προταθεί διάφορες προσωρινές λύσεις, όπως η επαναχρησιμοποίηση διευθύνσεων που έχουν δεσμευθεί και δεν χρησιμοποιούνται ή το να μοιράζονται διαφορετικές συσκευές την ίδια διεύθυνση IP, η μετάβαση στο IPv6 είναι μονόδρομος.
Μάλιστα, εάν στο μεταξύ οι παροχείς αναγκάσουν τους καταναλωτές να μοιραστούν διευθύνσεις, εφαρμογές όπως το Gmail και το iTunes θα πάψουν να λειτουργούν, ενώ η καθυστερημένη μετάβαση μπορεί να οδηγήσει και σε μαύρη αγορά για τις ελάχιστες εναπομείνασες διευθύνσεις. Πάντως, η υιοθέτηση του IPv6 θα απαιτήσει την αναβάθμιση ή ακόμα και την αντικατάσταση ορισμένων συσκευών.
Ερη Πανσεληνά-Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου