27/7/10

Ο καναπές ...βλάπτει τις γυναίκες

Oσο περισσότερες ώρες κάθεται κανείς... τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου, κυρίως εάν είναι γυναίκα! Αυτό ισχυρίζεται νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που τονίζουν πως το "καθισιό" αφαιρεί χρόνια ζωής, ακόμη και αν ένας άνθρωπος ασκείται καθημερινά στο γυμναστήριο! Oπως υποστηρίζουν οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου σε μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology (Αμερικανικό Περιοδικό Επιδημιολογίας), όσο περισσότερος ελεύθερος χρόνος δαπανάται με καθιστικό τρόπο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά όσον αφορά στις γυναίκες.
Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που ανέλυσε τις περιπτώσεις 123.000 ανθρώπων για μια χρονική περίοδο 13 ετών, οι γυναίκες που περνούν περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα στον καναπέ ή στην καρέκλα έχουν 37% μεγαλύτερες πιθανότητες να...
πεθάνουν από αυτές που κάθονται λιγότερες από τρεις ώρες ημερησίως. Αντιστοίχως, οι άνδρες που κάθονται πάνω από έξι ώρες είναι 18% πιθανότερο να πεθάνουν σε σχέση με όσους κάθονται λιγότερες από τρεις. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι αυξημένες πιθανότητες δεν αλλάζουν ακόμα και όταν λαμβάνεται υπόψη η αυξημένη φυσική δραστηριότητα που κάνουν ορισμένα άτομα τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας!


Ασκηση
Στις περιπτώσεις δε που οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν έκαναν καμία απολύτως φυσική άσκηση, τότε ο κίνδυνος θανάτου αυξανόταν ακόμα περισσότερο.
Ετσι, οι άνδρες και οι γυναίκες που όχι μόνο κάθονταν πολλές ώρες αλλά επίσης δεν ασκούνταν σωματικά την υπόλοιπη ημέρα ήταν κατά 48% και 94% αντίστοιχα πιο πιθανό να πεθάνουν σε σχέση με όσους κάθονταν λιγότερο και ασκούνταν παράλληλα.
Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Αλπα Πατέλ, παρά το γεγονός ότι αρκετές μελέτες μέχρι τώρα έχουν εξετάσει και επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ελάχιστες έρευνες έχουν μελετήσει άμεσα τη σχέση ανάμεσα στο καθισιό και τον κίνδυνο θανάτου.
Σύμφωνα με τον Πατέλ, η καθιστική ζωή έχει μεταξύ άλλων σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον μεταβολισμό, στο επίπεδο των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης, της γλυκόζης, της πίεσης του αίματος κλπ. Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου αφορά περισσότερο σε καρδιαγγειακά προβλήματα (εμφράγματα, εγκεφαλικά) παρά στον καρκίνο.

Μελίνα Χαριτάτου-Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου