28/7/10

Κομισιόν: Πουλήστε το 40% των μονάδων της ΔΕΗ

Εντείνονται οι πιέσεις από την Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, προτάσσοντας την ανάγκη για άμεση απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν επανήλθε χθες μέσω αξιωματούχου της που δεν κατονομάζεται ο οποίος με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters τόνισε ότι «η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να πωλήσει το 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες μέσω διαγωνισμού». Πρόσθεσε δε ότι αυτό σχετίζεται με το πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ και της Κομισιόν και σημείωσε ότι «η ΔΕΗ είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην ελληνική αγορά χονδρικής».
Πιέσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν είχε...
 απευθύνει σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση, για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, μέσω του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα
Πάντως η ελληνική πλευρά και ειδικότερα το υπουργείο Ενέργειας ισχυρίζεται πως αυτό (η πώληση μονάδων της ΔΕΗ) δεν αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης μέσω του μνημονίου που έχει υπογραφεί με την τρόικα. Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν ωστόσο ισχυρίστηκαν πως μόνο έτσι μπορεί να απελευθερωθεί η αγορά και πως τα Μνημόνια μπορούν να αλλάζουν εφόσον κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο για τα συμφέροντα των πιστωτών.

Αιφνιδιασμός
Η εξέλιξη αυτή μάλλον έχει αιφνιδιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δείχνει να παρακολουθεί τις εξελίξεις μάλλον αμήχανα, καθώς η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη που κατ΄ επανάληψη έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι διαφωνεί με το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, πόσο μάλλον με την πώληση μονάδων.
Πάντως την συγκεκριμένη χρονική στιγμή η υπουργός έχει αποφύγει να κάνει την παραμικρή δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα. Κύκλοι του υπουργείου θέλοντας να υποβαθμίσουν το θέμα τόνιζαν ότι όλα αυτά ελέγχθησαν από χαμηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Με «μπλακ άουτ» απειλεί η ΓΕΝΟΠ
Οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΔΕΗ, ΓΕΝΟΠ, Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών και «Σπάρτακος», οι οποίες αποκλείουν ακόμη και σκέψεις για πώληση μονάδων ή και δικτύων σε τρίτους, όπως πρότειναν οι κοινοτικοί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Νίκο Φωτόπουλο, σε μία τέτοια κίνηση, η αντίδραση των εργαζομένων θα έχει ως αποτέλεσμα να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι και να υπάρξουν επεισόδια, ενώ στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι αντιδράσεις του «Σπάρτακου», τα περισσότερα μέλη του οποίου εργάζονται στις λιγνιτικές μονάδες της Πτολεμαΐδας.

Εξάλλου ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών της ΔΕΗ σε αναλυτική χθεσινή ανακοίνωση του παρουσιάζει τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους μια τέτοια εξέλιξη σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι τα όποια έσοδα από την πώληση μονάδων θα καταγραφούν ως έκτακτα κέρδη, από τα οποία το δημόσιο θα εισπράξει το 51% ενώ τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν κατακόρυφα τα έσοδα του από μερίσματα ως μετόχου.
Επίσης στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι εάν πωληθούν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ σε ιδιώτες το επόμενο βήμα θα είναι να πουλάνε νερό σε αγρότες και υδροδοτούμενους καταναλωτές, ενώ σήμερα η ΔΕΗ τους παρέχει άφθονα νερά δωρεάν ενισχύοντας άμεσα τα εισοδήματα των αγροτών και την αγοραστική δύναμη των κατοίκων υδροδοτούμενων πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη.
Τίνα Μπιρμπίλη
Η υπουργός Περιβάλλοντος κατ΄ επανάληψη έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι διαφωνεί με το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, πόσο μάλλον με την πώληση μονάδων.
Εντός και... εκτός μνημονίου
Η ελληνική πλευρά και ειδικότερα το υπουργείο Ενέργειας ισχυρίζεται πως η πώληση μονάδων της ΔΕΗ δεν αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης μέσω του μνημονίου που έχει υπογραφεί με την τρόικα.
Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν ωστόσο ισχυρίστηκαν πως μόνο έτσι μπορεί να απελευθερωθεί η αγορά και πως τα Μνημόνια μπορούν να αλλάζουν εφόσον κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο για τα συμφέροντα των πιστωτών. Ημερησία-Θανάσης Παπαδής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου