28/7/10

«Αφού υπάρχει ύφεση στην αγορά γιατί οι τιμές ανεβαίνουν;»

«Αφού υπάρχει ύφεση στην αγορά γιατί οι τιμές ανεβαίνουν;» αναρωτιέται η “τρόικα”- δηλαδή οι ελεγκτές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ - οι οποίοι περίμεναν ότι δεν περάσει στις τιμές το σύνολο των επιπτώσεων από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα.
Μάλιστα ανήγγειλαν στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αλλάξουν πλέον τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του πληθωρισμού που “τρέχει” με ρυθμό 5,2% ίσως και υψηλότερο τον Ιούλιο και πλέον είναι αδύνατον να υποχωρήσει στο 1,4% που πρόβλεπενα στο σχέδιο τους.
Την απορία τους για την αυξητική πορεία του πληθωρισμού εξέφρασαν κατά τη δεύτερη μέρα ελέγχου στο υπουργείο Οικονομίας στους συνεργάτες της υπουργού Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κυρίας Λούκα Κατσέλη η οποία ...
εξήγησε οτι το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και το υψηλό εξωγενές κόστος λειτουργίας (δημοτικά τέλη, ηλεκτρικό) εμποδίζουν τη μείωση των τιμών.
Κύρια θέματα συζήτησης της “τρόικας” με το υπουργείο ήταν η πορεία του αναπτυξιακού νόμου, το καμποτάζ, η τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και η κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων (fasttrack).

Τα στελέχη της τρόικας επέμειναν να μάθουν γιατί δεν αποκλιμακώνεται ταχύτερα ο «καθαρός» πληθωρισμός με δεδομένη την ύφεση. Η απάντηση του Υπουργείου επικεντρώθηκε σε δυο σημεία.

1. Στη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς: ο μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων. « Οι μικρές επιχειρήσεις προσπαθούν να καλύψουν τα εξοδά τους και ανεβάζουν τις τιμές για να “βγάλουν” το μήνα και να γλιτώσουν το λουκέτο » σημείωσαν στελέχη του υπουργείου. 2. Η κουβέντα πήγε στις πληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται σε ανταγωνιστικούς τομείς όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, όπου ο «καθαρός» πληθωρισμός παραμένει στο 2%. Για το συγκεκριμένο θέμα η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι το κόστος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, το οποίο μετακυλίεται στις τιμές, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος των ενοικίων και τις δαπάνες για ρεύμα και τα δημοτικά τέλη. Το υπουργείο Οικονομίας παρουσίασε μία σειρά από δράσεις για την συγκράτηση της ακρίβειας, όπως είναι τα παρατηρητήρια τιμών και η απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, ενώ υποστηρίζει ότι ο «καθαρός» πληθωρισμός (με σταθερούς τους φόρους) ήταν 1,2% τον Ιούνιο από 1,9% τον Ιανουάριο.
Αναφορικά με την πορεία του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, οι αιτήσεις πληρωμής που έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες ανέρχονται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ και ο στόχος, όπως τονίζουν παράγοντες του υπουργείου, είναι να φτάσουν τα 2,77 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, καθυστερήσεις παρατηρούνται σε τρία τομεακά προγράμματα και συγκεκριμένα στις Μεταφορές, το Περιβάλλον και την Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Λίστα με μεγάλα έργα για τα επόμενα χρόνια

Λίστα με δέκα μεγάλα έργα παρουσίασαν στους ελεγκτές της τρόικας υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν μαζί τους για την επιτάχυνση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και την άντληση επιπλέον 2 δισ. ευρώ ως το τέλος Δεκεμβρίου. Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι βάσει του μνημονίου η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει κάθε χρόνο προς υλοποίηση δέκα μεγάλα έργα άνω των 50 εκατ. ευρώ και μάλιστα αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κατάλογος με 97 έργα τα οποία αναμένεται να κατατεθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Σ΄ αυτή την πρώτη λίστα τα βασικά έργα είναι:

* Η ολοκλήρωση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στη γραμμή Τιθορέα- Δομοκός. * Η ολοκλήρωση του προαστιακού στην Αττική.
* Η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ.
* Η ολοκλήρωση του δρόμου Καλαμάτα- Σπάρτη.
* Η διευθέτηση της λεκάνης απορροής του Ερασίνου.
* Η επαναλειτουργία της λίμνης Κάρλα.
* Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ το 2011.
Για τον αναπτυξιακό νόμο οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου ενημέρωσαν τους ελεγκτές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τις βασικές κατευθύνσεις του νέου πλαισίου που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Το Βήμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου