30/7/10

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στη Σάμο

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που κατακαίει από το βράδυ της Τετάρτης το νησί της Σάμου, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, καθώς παραμένουν κάποιες μικροεστίες.

Η επιχείρηση κατάσβεσης έχει επικεντρωθεί στα ανατολικά του Κοκκαρίου, ενώ σε ύφεση βρίσκεται το μέτωπο σε Μυτιληνιούς και Μαυρατζαίους.
Στο νησί επιχειρούν συνολικά 55 πυροσβέστες, 27 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 70 εθελοντές, 32 εθελοντικά οχήματα και υδροφόρες των δήμων, ενώ ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά, που ξέσπασε βραδινές ώρες, είχε εξ αρχής τέσσερις εστίες, κάτι που παραπέμπει σε εμπρησμό. Δύο μεγάλες φωτιές έχουν ξεσπάσει στο νησί φέτος.
Οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής κάνουν λόγο για 10.000 καμένα στρέμματα γης.
Σύμφωνα με έρευνα του απόστρατου υποστράτηγου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανού Γκουρμπάτση «Εγκληματικότητα των Εμπρησμών», η Σάμος κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των εννιά μεγαλύτερων νησιών, στις καμένες αγροτοδασικές εκτάσεις το διάστημα 2000-2010.
Συνολικά, στη Σάμο έχουν γίνει στάχτη 161.896 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, μέχρι τώρα, το 2010 είναι η δεύτερη χειρότερη χρονιά -με πρώτο το 2000- με τις περισσότερες συνολικά καμένες εκτάσεις. in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου