29/7/10

Τι προβλέπει η πολιτική επιστράτευση

Η απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να κηρύξει πολιτική επιστράτευση κατά των ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως, προκάλεσε τη σφοδρότατη αντίδραση των απεργών, που αντιμετωπίζουν πλέον –εάν και εφόσον ενεργοποιηθεί- ακόμη και σοβαρές ποινικές κυρώσεις.

Τι είναι όμως η πολιτική επιστράτευση, που, επί της ουσίας, δεν είναι πρακτική που εφαρμόζεται συχνά στην ελληνική επικράτεια, καθώς θεωρείται ύστατο μέτρο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης.
Η πολιτική επιστράτευση, είναι η ...
συνταγματική προσταγή και ενεργοποιείται σε «αιφνίδια κατάσταση η οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων προς αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», σύμφωνα με το σχετικό νόμο.
Η διαδικασία τίθεται σε εφαρμογή με απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος κηρύσσει μερική ή γενική πολιτική κινητοποίηση με την οποία εξουσιοδοτούνται απευθείας οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς των περιφερειών ή οι νομάρχες, ώστε να προβούν στις σχετικές διαδικασίες.

Τα Φύλλα Επίταξης Προσωπικών Υπηρεσιών, που εκδίδουν άμεσα οι τοπικές αστυνομικές, λιμενικές ή πυροσβεστικές αρχές, επιδίδονται από αυτές, από τη Δημοτική Αστυνομία, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου ή των ΝΠΔΔ και σε περίπτωση απουσίας του προσώπου στο οποίο απευθύνεται το κάθε Φύλλο, θυροκολλείται.
Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του ή άρνηση εκτέλεσης της εντολής, ο υπόχρεος τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών.
Από την επίταξη απαλλάσσονται μόνον πρόσωπα που έχουν σωματική ή πνευματική αναπηρία ή άλλους λόγους υγείας, εφόσον πιστοποιούνται με γνωμάτευση δημοσίου νοσοκομείου. zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου