28/7/10

Προκήρυξη με νέες απειλές

Με την αποστολή της αναμενόμενης προκήρυξης από τη «Σέχτα Επαναστατών» γράφτηκε χθες η τελευταία πράξη της δολοφονίας του 37χρονου δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου, στο σπίτι του στην οδό Δαιδάλου 21 στην Κάτω Ηλιούπολη.
Η επτά σελίδων προκήρυξη, η οποία είναι γραμμένη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, μέσα σε έναν κίτρινο φάκελο, εστάλη χθες στην εφημερίδα «Τα Νέα», δύο συντάκτες της οποίας την παρέλαβαν από σημείο στη Νίκαια που υπέδειξε άγνωστος με τηλεφώνημά του στην εφημερίδα.

Με την προκήρυξη η «Σέχτα Επαναστατών» αναλαμβάνει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση, αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι κλείνει και το κεφάλαιο της στοχοποίησης δημοσιογράφων. Οπως άλλωστε από την αρχή εκτιμούσαν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, η «νέα τρομοκρατία» δεν ακολουθεί την πρακτική της «17 Νοέμβρη» και άλλων οργανώσεων προηγούμενων δεκαετιών, οι οποίες συνήθως δεν επανέρχονταν σε άτομα από τον ίδιο επαγγελματικό χώρο, ύστερα από ένα δολοφονικό συμβολικό χτύπημα.

Ο συντάκτης της χθεσινής προκήρυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζεται με ιδιαίτερα οξείς, επιθετικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς για ...
εκδότες και δημοσιογράφους, κάτι που διατηρεί ζωντανούς τους φόβους ότι ενδεχομένως να υπάρξει και νέα επίθεση στο μέλλον με στόχο πρόσωπο του ιδίου χώρου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Τα Νέα», «οι συντάκτες του κειμένου επιχειρούν να δικαιολογήσουν το δολοφονικό χτύπημα στον Σωκράτη Γκιόλια, ενώ χρησιμοποιούν βαρείς χαρακτηρισμούς για δημοσιογράφους και εκδότες, όπως οι κ.κ. Π. Κωστόπουλος, Θ. Αναστασιάδης, Μ. Τριανταφυλλόπουλος, Ν. Χατζηνικολάου, Γ. Κουρής, Δ. Κοντομηνάς, Γ.Παπαγιάννης ».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης της εφημερίδας αναφέρεται ότι «στην προκήρυξη «εκτοξεύουν» απειλές κατά αστυνομικών, εισαγγελέων, σωφρονιστικών υπαλλήλων, διευθυντών φυλακών και κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται σε φυλακές».
Το τελευταίο κομμάτι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι μετά την εξέταση του φακέλου και της προκήρυξης στα εγκληματολογικά εργαστήρια, τη μελετούν με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, γιατί, όπως λένε, από τις παλιές οργανώσεις της δεκαετίας του ‘80, δύο μόνο αναφέρονταν με παρόμοιο τρόπο για σωφρονιστικούς και άτομα που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο σύστημα: η «Επαναστατική Αλληλεγγύη», που ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του ψυχίατρου Μάριου Μαράτου, ο οποίος είχε εμπλοκή με τις φυλακές και τους κρατούμενους, και η «Αντικρατική Πάλη» του Χρήστου Τσουτσουβή, που δολοφόνησε τον εισαγγελέα Θεοφανόπουλο με ανάλογο σκεπτικό.
Δεύτερον, από τις αναφορές στην προκήρυξη της «Σέχτας» εξάγεται το συμπέρασμα ότι έχουν πολύ καλή γνώση του χώρου των φυλακών, κάτι που ενισχύει τη θεωρία της σχέσης αντιεξουσιαστών με ποινικούς.
Ολα αυτά είναι βέβαια εικασίες που μένει να αποδειχτούν από την αστυνομική έρευνα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.
Μέχρι χθες δεν είχε δώσει κατάθεση η σύζυγος του 37χρονου δημοσιογράφου, την οποία οι αστυνομικοί δεν θέλουν να πιέσουν στην κατάσταση που βρίσκεται και θα την εξετάσουν όταν θα έχει ξεπεράσει το σοκ, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να δώσει κάποια στοιχεία για τους δράστες.
Κώστας Τομαράς-Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου