29/7/10

Κρίσιμη συνάντηση απεργών - υπ. Μεταφορών

Κρίσιμες αναμένονται να είναι οι εξελίξεις σήμερα, μία ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, επικαλούμενη «σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας» από τις απεργίες των τελευταίων ημερών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων έξω από το υπουργείο Μεταφορών, αντιδρώντας στην επίταξη. Έξω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου έχουν παραταχτεί δεκάδες βυτιοφόρα.
Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια της νύχτας, βυτιοφορείς παρέμειναν στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στη Θεσσαλονίκη, μη επιτρέποντας τον εφοδιασμό βυτιοφόρων και φορώντας μπλουζάκια, που έγραφαν «Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ». Σημειώθηκαν, μάλιστα, και μικροεντάσεις, ενώ η αστυνομία τηρεί διακριτική παρουσία, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από το χώρο των διυλιστηρίων.
Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και ...
βυτιοφόρων εμφανίζονται ανοιχτοί στο διάλογο με το υπουργείο Μεταφορών, σε περίπτωση άρσης της επιστράτευσης. Διαφορετικά, είναι αποφασισμένοι να δώσουν τα φορτηγά τους, αλλά δεν δέχονται την πολιτική επιστράτευση.
Όπως δήλωσε στο MEGA, ο γενικός γραμματέας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, Άγγελος Φάλαρης, οι βυτιοφορείς είναι έτοιμοι να δώσουν τα φορτηγά τους να τα οδηγήσουν οι φαντάροι, αλλά οι ίδιοι δεν δέχονται να επιστρέψουν στο τιμόνι.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο διάλογο, με την προϋπόθεση όμως οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων να σταματήσουν την απεργία που έχει δημιουργήσει ασφυξία στην αγορά.

«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο... Η διαπραγμάτευση δε σταματά αλλά όχι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου», δήλωσε στη ΝΕΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Χάρης Τσιόκας.
Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει δώσει ένα περιθώριο χρόνου στους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, προκειμένου να σκεφτούν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς ακόμη δεν έχουν σταλεί τα χαρτιά της επιστράτευσης στις νομαρχίες.
Η απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων ελήφθη μετά το ναυάγιο στη συνάντηση του γενικού γραμματέα Υποδομών με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών βυτιοφόρων την Τετάρτη.
Με την συγκεκριμένη απόφαση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξουσιοδοτεί υπουργούς και νομάρχες να επιτάξουν τόσο τα οχήματα όσο και τους ιδιοκτήτες τους, αφού, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η παρατεταμένη απεργία τους «ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη».
Την ίδια ώρα, «στεγνές» από καύσιμα έχουν μείνει πολλές περιοχές της χώρας, ενώ οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια έχουν γίνει ήδη ορατές, καθώς εντείνονται τα προβλήματα στην τροφοδοσία σε όλη την επικράτεια. Τα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου