27/7/10

Η ψηφιακή τηλεόραση κερδίζει συνεχώς έδαφος

Σε ύψη-ρεκόρ εκτινάχθηκε η διείσδυση της ψηφιακής τηλεόρασης στο διάστημα Μάρτιος 2009 - Μάρτιος 2010, στην Ευρώπη, αφού τα νοικοκυριά με πρόσβαση στη νέα τεχνολογία, ξεπέρασαν πλέον τα 130 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 20%.

H ευρεία προσφορά ψηφιακών τηλεοπτικών υπηρεσιών, τόσο από τους παραδοσιακούς παρόχους περιεχομένου όσο και από τους παρόχους δορυφορικών υπηρεσιών, καθώς και τους παρόχους των τηλεπικοινωνιών -που εισέρχονται πλέον στο παιχνίδι μέσω της IPTV- δημιουργούν νέα δεδομένα, αφού οι ψηφιακές τηλεοπτικές υπηρεσίες, εισάγουν νέες καινοτόμες υπηρεσίες, -όπως το time shifting, ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος, άλλες διαδραστικές υπηρεσίες- παράλληλα με την άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-Media Institute περισσότερα από 21,6 εκατομμύρια νοικοκυριά πέρασαν μέσα σε ένα χρόνο - σε σχέση με το Μάρτιο του 2009- στις ψηφιακές τηλεοπτικές υπηρεσίες, είτε μέσω της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, είτε μέσω της δορυφορικής, της IPTV ή της καλωδιακής.

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ψηφιακή τηλεοπτική υπηρεσία, είναι η ...
επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, η οποία σε σχέση με το Μάρτιο του 2009, παρουσίασε αύξηση του μεριδίου της κατά 33%, ενώ ιδιαίτερα υψηλή ήταν και η αύξηση της διείσδυσης του IPTV, η οποία ανήλθε στο 32%.
Κατόπιν αυτών και βάσει των νέων δεδομένων ο ψηφιακός χάρτης της Ευρώπης διαμορφώνεται ως εξής: η επίγεια ψηφιακή κατέχει το υψηλότερο ποσοστό διείσδυσης στα νοικοκυριά με 29,3%, ακολουθούμενη από την δορυφορική με 25,6%, την καλωδιακή με 13,7% και την IPTV με 6,5%.

Αλματώδης η ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής
Ειδικότερα όσον αφορά την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, υπολογίζεται ότι πήρε την μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις ψηφιακές τηλεοπτικές υπηρεσίες, αφού εκεί κατευθύνθηκε το 58% των νέων ψηφιακών νοικοκυριών. Ειδικότερα περισσότερα από 12,5 εκατομμύρια ήταν τα νοικοκυριά που απέκτησαν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τον τελευταίο χρόνο.
Επισημαίνεται ότι στην αύξηση των αριθμών της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, σημαντική συμβολή έχει και η χώρα μας αφού στους τηλεθεατές με πρόσβαση στο νέο μοντέλο εκπομπής, προστέθηκαν και οι 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, όπου η Digea, έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιανουάριο. Περαιτέρω μάλιστα αύξηση στα πανευρωπαϊκά στοιχεία που αφορούν την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, αναμένεται και στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, διάστημα κατά το οποίο, πρόσβαση στη νέα υπηρεσία, απέκτησαν και τα 4,5 εκατ. κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής.
Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό με τις άλλες μορφές παροχής ψηφιακής τηλεόρασης, η καλωδιακή ψηφιακή τηλεόραση πήρε το 17% των νέων ψηφιακών νοικοκυριών, ενώ η IPTV και η δορυφορική το 13% και 12% αντίστοιχα.

Το WebTV

Με την ψηφιακοποίηση του τηλεοπτικού περιεχομένου αλλά και την ολοένα και μεγαλύτερη είσοδό του στο διαδίκτυο, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, αναμένεται ότι πλάι στο IPTV θα προσμετράτε και η υπηρεσία του WebTV, χώρος όπου οι παραδοσιακοί πάροχοι έχουν το προβάδισμα. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει εκ νέου αλλαγή στις ισορροπίες που σήμερα διαμορφώνονται στο ψηφιακό τηλεοπτικό περιβάλλον. Ήδη αρκετοί είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που επενδύουν και δημιουργούν τις υποδομές για την παροχή γραμμικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, ενώ καταλύτη για τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή, θα διαδραματίσουν οι αλλαγές που επίκεινται στα θέματα που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα.
Από την άλλη πλευρά και σε ό,τι αφορά το πλαίσιο λειτουργίας της WebTV, η αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Οδηγία για την τηλεόραση, έχει θέσει το γενικό πλαίσιο λειτουργίας και μένει πλέον στις χώρες μέλη να το υιοθετήσουν.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου