30/7/10

Κινητοποιήσεων συνέχεια

Η γενική συνέλευση των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών αποφάσισε την συνέχιση της απεργίας ενώ με αργούς ρυθμούς γίνεται η επίδοση των εγγράφων κλήτευσης. Οι απεργοί μετά το τέλος πραγματοποίησαν πορεία προς την Βουλή όπου και θα καταθέσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.
«Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μνημόσυνο για τις άδειές μας» δήλωσε εν μέσω έντονων επιδοκιμασιών από τους οδηγούς ο Γ.Τζωρτζάτος.
Οι ιδιοκτήτες δεν εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων συμπεριλαβανόταν, εκτός απο την επιπλέον άδεια, φορολογική απόσβεση της αξίας των αδειών πέραν της τριετίας.
Εν τω μεταξύ, στην πράξη δεν υπάρχει γενικευμένη εφαρμογή της πολιτικής επιστράτευσης.
Η διαδικασία της πολιτικής επιστράτευσης ξεκίνησε με...
 καθυστέρηση και τα πρώτα «φύλλα πορείας» άρχισαν να φθάνουν στους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων μετά το μεσημέρι της Πέμπτης. Σύμφωνα με εκπροσώπους των Νομαρχών έως το μεσημέρι της Παρασκευής η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.
Πάντως, οι απεργοί δεν φαίνεται να πτοούνται από την εξέλιξη της επιστράτευσης και η κυβέρνηση δείχνει να επιτρέπει ένα περιθώριο ελιγμών στους εκπροσώπους των απεργών.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε επίσης να αρθούν κατ' εξαίρεση οι περιορισμοί στην κυκλοφορία φορτηγών και βυτιοφόρων για τη μεταφορά καυσίμων το Σαββατοκύριακο.
Χθες Πέμπτη σε θρίλερ εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και των εκπροσώπων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, με αποτέλεσμα να παραταθεί για σήμερα η αγωνία σε όλη τη χώρα για την κατάληξη της απεργίας.
Το βράδυ της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών πραγματοποίησαν συνέλευση- μετά τη μαραθώνια συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υποδομών κ. Δ. Ρέππα - αλλά δεν μπόρεσαν να λάβουν συγκεκριμένη απόφαση και θα συγκαλέσουν γενική συνέλευση του κλάδου για σήμερα. Αμετακίνητοι στις θέσεις τους εμφανίζονται κυρίως οι βυτιοφορείς, διότι οι άδειες που κατέχουν χάνουν την αξία τους.
Την ευκαιρία στις δύο πλευρές να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν έδωσε η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στην παράδοση των εγγράφων επίταξης των οχημάτων, αλλά την ίδια ώρα επιβάρυνε για ακόμη μία ημέρα την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Νωρίτερα το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης συναντήθηκαν με τον υπουργό Υποδομών κ. Ρέππα, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να εκτονωθεί η κατάσταση. Η συνάντηση κράτησε περίπου τέσσερις ώρες και οι εκπρόσωποι των αυτοκινητιστών ζήτησαν παράταση πολλών χρόνων για την απελευθέρωση των αδειών ή, σε διαφορετική περίπτωση, να αποζημιωθούν από το κράτος.
Από την πλευρά του υπουργείου τονίστηκε ότι η αγορά θα ανοίξει σταδιακά στα τρία χρόνια και δεν υπάρχει περιθώριο να αλλάξει κάτι στο νομοσχέδιο επ΄ αυτού.
Ο κ. Ρέππας επεσήμανε όμως ότι μπορεί σε μια παράλληλη διαδικασία και μέσα από διάλογο να δοθούν σημαντικές φοροαπαλλαγές στους ιδιοκτήτες, ενίσχυση από τα αναπτυξιακά προγράμματα και έμμεση βοήθεια σε εκείνους οι οποίοι θα χάσουν την άξια των αδειών τους.

Με αργούς ρυθμούς προχωρεί η διαδικασία επίδοσης των εγγράφων κλήτευσης στους 33.000 ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, καθώς η διαδικασία συναντά μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα.
Ως χθες το μεσημέρι το υπουργείο Υποδομών απέστειλε στις νομαρχίες τις καταστάσεις με τα μητρώα των ιδιοκτητών και τη σχετική απόφαση. Στη συνέχεια οι νομαρχίες έπρεπε να συντάξουν τα έγ γραφα κλήτευσης- με το λιγοστό προσωπικό που έχουν λόγω των θερινών διακοπών- και να τα αποστείλουν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.
Ως αργά χθες το βράδυ στα αστυνομικά τμήματα είχαν φθάσει μόλις τα μισά, σε σχέση με τον αριθμό των 33.000 ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων.

Ετσι η παράδοσή τους θα άρχιζε από σήμερα το πρωί, κάτι όμως που στην πράξη για να ολοκληρωθεί σύντομα χρειάζεται μια τεράστια αστυνομική δύναμη να ασχολείται μόνο με την παράδοση των εγγράφων, εγχείρημα που εκτιμάται ότι θα κρατήσει αρκετές ημέρες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί εντολή προτεραιότητας για να γίνει η παράδοση των σχετικών κλήσεων πρώτα στους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία τροφοδοσίας των πρατηρίων. Το πρωί δημιουργήθηκαν συμπλοκές μεταξύ ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων και διμοιριών των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Μεταφορών, όταν οι αυτοκινητιστές προσπάθησαν να εισβάλουν μέσα στο υπουργείο. Ορισμένοι θερμόαιμοι επιτέθηκαν και κατά δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων.

Δεκάδες ιδιοκτήτες παρέμεναν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο ως αργά το βράδυ.
Χωρίς καύσιμα παρέμεινε και χθες η αγορά, ωστόσο οι απεργοί χαλάρωσαν τον αποκλεισμό των διυλιστηρίων και έτσι μπόρεσαν αρκετά ιδιωτικά βυτιοφόρα να προμηθευτούν με ορισμένες ποσότητες. tovima.gr










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου