12/1/11

Συλλαλητήριο στα Γιαννιτσά για την καταδίκη 40 καθηγητών

agelioforos.gr
Εντονες αντιδράσεις και συλλαλητήριο εκατοντάδων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων χτες το πρωί στο κέντρο των Γιαννιτσών, προκάλεσε η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Γιαννιτσών, για την καταδίκη των 40 καθηγητών του 2ου Λυκείου, καθώς και...
 άλλων 5 κατηγορουμένων, ιατρών και γονέων, για παράβαση καθήκοντος.
Η ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, με το σύνολο των καθηγητών του σχολείου να κάθονται στο σκαμνί έπειτα από τη μήνυση του πρώην διευθυντή του σχολείου και νυν συμβούλου εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ότι τη σχολική χρονιά 2008 - 2009 είχαν δικαιολογήσει απουσίες τεσσάρων μαθητών που φοιτούσαν τότε στη Β΄ Λυκείου, μετά την παρέλευση του δεκαημέρου που προβλέπει η νομοθεσία, ενώ αθώοι κρίθηκαν για την κατηγορία της παραποίησης βαθμολογιών.

Μαζί με τους καθηγητές του σχολείου που καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκισης με τριετή αναστολή, κατηγορήθηκαν και τρεις παθολόγοι ιατροί που χορήγησαν βεβαιώσεις απουσίας των μαθητών, στους οποίους επιβλήθηκε 18μηνη φυλάκιση, ενώ ποινές επιβλήθηκαν και για τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δύο μητέρες μαθητών.

Η υπόθεση, που έχει αναστατώσει την κοινωνία των Γιαννιτσών, κρατά ουσιαστικά κλειστό το 2ο Λύκειο από τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς οι κατηγορούμενοι καθηγητές βρίσκονταν στο δικαστήριο, ενώ χτες το πρωί έκλεισαν για τρεις ώρες όλα τα σχολεία της περιοχής έπειτα από την απόφαση της Β΄ ΕΛΜΕ Πέλλας για τρίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης.

«Θεωρούμε εξοντωτική και άδικη την απόφαση, καθώς οι συνάδελφοι έκαναν το εκπαιδευτικό τους έργο και ακολούθησαν μια πάγια πρακτική», σημείωσε η Λεμονιά Χρυσανθίδου, πρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ Πέλλας.
Οι κατηγορούμενοι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι έπραξαν το καθήκον τους, σημειώνουν ότι δύο από τους μαθητές αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να λάβει επισήμως θέση στο ζήτημα με τη δικαιολόγηση των απουσιών.

Ο δήμαρχος
Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, πραγματοποίησαν το πρωί πορεία προς το Πρωτοδικείο και στο δημαρχείο Πέλλας, όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας. «Χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης επιζητούμε να επανέλθει η ηρεμία στη μαθητική κοινότητα, καθώς το σχολείο δε λειτουργεί εδώ και περίπου ένα μήνα με συνέπειες για μαθητές, ιδιαίτερα της γ' λυκείου, εκπαιδευτικούς και γονείς», τόνισε ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου