5/1/11

Οι φαλακροί έχουν... τρίχες

enet.gr
Ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι το πρόβλημα της φαλάκρας δεν σχετίζεται τόσο με την απώλεια τριχών αλλά με ένα πρόβλημα στα κύτταρα της κεφαλής που επιτρέπει την παραγωγή τόσο μικρών τριχών, που... σχεδόν δε φαίνονται. Η έρευνα προσφέρει ελπίδες για την εύρεση θεραπείας της ανδρικής φαλάκρας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ελληνικής ...
καταγωγής καθηγητή Γιώργο Κωτσαρέλη, επικεφαλής του Τμήματος Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τον πρωταρχικό μηχανισμό της ανδρικής φαλάκρας, που έχει να κάνει με πρόβλημα στα βλαστικά κύτταρα που δημιουργούν τις νέες τρίχες.


Η έρευνα βασίστηκε στη μελέτη των βλαστοκυττάρων στις περιοχές χωρίς τρίχες στο κεφάλι. Παρατηρήθηκε ότι στην περίπτωση των φαλακρών υπάρχουν λιγότερα ώριμα βλαστικά κύτταρα. Αυτό το ελάττωμα αναγκάζει τα θυλάκια των τριχών στους φαλακρούς άνδρες να συρρικνώνονται σταδιακά, με συνέπεια να παράγονται μεν νέες τρίχες, αλλά να είναι τόσο μικροσκοπικές που δεν φαίνονται με το μάτι.
Όπως δήλωσε ο Κωτσαρέλης, η λύση του προβλήματος έγκειται στην εύρεση ενός τρόπου ενεργοποίησης εκ νέου των ελαττωματικών βλαστικών κυττάρων. "Το γεγονός ότι υπάρχει ένας φυσιολογικός αριθμός τέτοιων βλαστικών κυττάρων στο γυμνό δέρμα του κρανίου, μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ξανά αυτά τα κύτταρα", τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι προς το παρόν οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο σε ορισμένους άνδρες δημιουργείται αυτό το πρόβλημα με τα βλαστικά κύτταρά τους.

Μέχρι σήμερα παραμένει ασαφής η ακριβής αιτία της ανδρικής φαλάκρας, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι εμπλέκεται η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, ενώ υπάρχει και θέμα κληρονομικότητας.

Το 2007, η ερευνητική ομάδα του Κωτσαρέλη είχε ανακαλύψει ότι τα θυλάκια των τριχών στα ενήλικα ποντίκια αναγεννιούνται μέσω ενεργοποίησης εκ νέου των γονιδίων που ήσαν ενεργά κάποτε μόνο στα αναπτυσσόμενα έμβρυα. Ενεργοποιώντας εμβρυϊκές μοριακές οδούς που βρίσκονταν σε "ύπνωση", οι ερευνητές κατάφεραν να "αναγκάσουν" τα βλαστικά κύτταρα να δημιουργήσουν νέα θυλάκια τριχών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το επόμενο βήμα θα είναι να μελετήσουν τα βλαστικά κύτταρα και στην περίπτωση της γυναικείας απώλειας τριχών.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα καταστεί εφικτή η ανάπτυξη μιας κρέμας που θα εφαρμόζεται στο κεφάλι και θα βοηθά τα βλαστικά κύτταρα να οδηγήσουν ξανά στην φυσιολογική ανάπτυξη των μαλλιών.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Clinical Investigation".

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ !!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου