23/6/10

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου...

Από http://www.greeknewsonline.com/

Κύριε πρωθυπουργέ

Καλωσορίζοντάς σας για μια ακόμη φορά στις ΗΠΑ και ευχόμενοι καλή επιτυχία στους στόχους της επίσκεψής σας, επιτρέψτε μας με την ευκαιρία αυτή να σας αναπτύξουμε ορισμένες σκέψεις μας, Ελλήνων της Διασποράς όπως κι εσείς, οι οποίοι ματώνουν και πονούν βλέποντας το σύγχρονο δράμα της γενέτειρας.
Αρχικά οφείλουμε να...
δηλώσουμε ικανοποιημένοι από την Ηράκλεια προσπάθειά σας, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες και μέσα σε ένα έντονα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, να αποκαταστήσετε αφενός την αξιοπιστία της Ελλάδας κι από την άλλη να καθοδηγήσετε τις προσπάθειες για οικονομική σωτηρία και ανόρθωση. Και χαιρόμαστε για τα θετικά σχόλια που αποσπούν οι δηλώσεις στον αμερικανικό και διεθνή τύπο, αλλά και στους πλέον ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες των ΗΠΑ, όπως του προέδρου Ομπάμα, του αντιπροέδρου Μπάιντεν και μελών του Κογκρέσου.
Εμείς ως Απόδημοι σας έχουμε εμπιστοσύνη και σεβόμενοι τόσο τις ευθύνες που έχετε αναλάβει, όσο και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, δεν έχουμε παρά να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και να σας στηρίξουμε σ’ ό,τι κάνετε, στηρίζοντας έτσι και την πατρίδα μας και τα αδέλφια μας στην Ελλάδα. Τους γονείς, συγγενείς και φίλους μας, αλλά και κάθε απλό Έλληνα πολίτη, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έκαναν ό,τι οφείλει να κάνει κάθε νομοταγής πολίτης και σήμερα καλούνται να πληρώσουν το τίμημα μίας κρίσης και καταστροφής για την οποία δεν ευθύνονται. Αυτούς, κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να τους ξαναδώσετε την ελπίδα, πως όταν η οικονομία της χώρας επιστρέψει στην ομαλότητα, θα έχουν την ευκαιρία να ανακουφιστούν οικονομικά και να ξαναζήσουν σε μια κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα, όπου θα κυβερνούν η ισονομία και η αξιοκρατία.

Εμείς κύριε πρωθυπουργέ στηρίζουμε την Ελλάδα στη δύσκολη αυτή ώρα κι είμαστε έτοιμοι στο μέτρο των δυνάμεών μας να βοηθήσουμε και σ’ ό,τι μας ζητήσετε αλλά και πράττοντες από μόνοι μας αυτά τα οποία νομίζουμε ότι θα βοηθήσουν. Ο Ελληνισμός της Διασποράς, όχι μόνο έχει αστέρευτες ψυχικές και υλικές δυνάμεις, αλλά κι έναν αγνό κι άδολο πατριωτισμό κι έχει αποδείξει σ’ όλη τη διάρκεια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ότι είτε με το έμβασμα του μετανάστη, είτε με τις επενδύσεις, είτε με την εθελοντική κατάταξη στους απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας, είτε με την πολιτική του επιρροή στα διεθνή κέντρα αποφάσεων πως είναι πιστός στρατιώτης του Ελληνικού Έθνους.
Το μήνυμα που ο Απόδημος Ελληνισμός στέλνει στη γενέτειρα και την ηγεσία της, από την πρώτη μέρα που η κρίση έγινε ορατή, είναι ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΜΑΣ. Σε κάποιους τομείς έγιναν προσπάθειες για αξιοποίηση των Αποδήμων (π.χ. επιχειρηματίες), σε πολλούς τομείς όμως όχι. Ακόμη και στον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, οι εκκλήσεις που έγιναν από την αρμόδια κυβέρνηση δεν είναι σαφείς. Ως και να ντρεπόμαστε να πούμε επίσημα ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ, ΕΛΑΤΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Ορθώς γίνονται εκστρατείες – με μεγάλη καθυστέρηση οφείλουμε να πούμε – για την βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς. Ορθώς ξεκινούμε για να θέσουμε τις σωστές βάσεις στον τομέα αυτό, με ειλικρίνεια και χωρίς τις ψευδαισθήσεις που θα διαλυθούν σύντομα από την ωμή καθημερινή πραγματικότητα.
Όμως, ο Έλληνας της Διασποράς δεν έρχεται στην Ελλάδα επειδή τον πείθει κάποιο μήνυμα εικονικής πραγματικότητας. Έρχεται επειδή εκεί είναι οι ρίζες του, γιατί εκεί είναι οι συγγενείς του, γιατί εκεί αναβαπτίζεται. Πόσοι από τα τρία εκατομμύρια των Ελλήνων της Αμερικής επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, πόσοι κάθε δύο, ή πέντε χρόνια; Πόσοι από αυτούς θα ανταποκριθούν σε μία ειλικρινή έκκληση του πρωθυπουργού της Ελλάδας να επισκεφθούν φέτος το καλοκαίρι την Ελλάδα, αν και δεν το σχεδίαζαν;
Αυτό θα το μάθουμε μόνον εφόσον η έκκληση αυτή γίνει.
Η «Greek News» η εφημερίδα μας έχει ήδη μπει στην 5η εβδομάδα της δικής της εκστρατείας, για ενθάρρυνση των Ελλήνων της Αμερικής να επισκεφθούν φέτος το καλοκαίρι να επισκεφθούν την Ελλάδα. Χαιρόμαστε που το μήνυμά μας έχει πολλαπλασιαστεί καθώς κι άλλες φωνές ενώθηκαν με τη δική μας.
Δώστε κι εσείς το δικό σας ξεκάθαρο μήνυμα κύριε πρωθυπουργέ και να είστε βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα μας εκπλήξουν όλους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου