18/6/10

Φθηνότερο το γρήγορο ίντερνετ στην Ελλάδα


Του Δημήτρη Μαλλά από την "Ημερησία"

Το γνωστό μοτίβο με την Ελλάδα να έχει τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, αλλά παρ' όλα αυτά να παραμένει στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τα ποσοστά διείσδυσης όντας και πίσω στους μέσους όρους προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ. Θετικό δείγμα είναι, πάντως, ότι οι Έλληνες είναι από αυτούς που πληρώνουν λιγότερα χρήματα για να έχουν υψηλών ταχυτήτων συνδέσεις στο Διαδίκτυο.

Στοιχεία

Σύμφωνα με τα προ ολίγων ημερών δημοσιευθέντα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία φθάνουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009, την περασμένη χρονιά, η Ελλάδα παρουσίασε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των κρατών - μελών του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, το ποσοστό διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων αυξήθηκε κατά 3,63 μονάδες σε ετήσια βάση, επίδοση που έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη θέση σε μεγάλη, μάλιστα, απόσταση από τη δεύτερη Γερμανία (+2,96 ποσοστιαίες μονάδες). Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ήταν 1,47 μονάδες, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι σε δύο χώρες (Φινλανδία και Αυστραλία) το πρόσημο ήταν αρνητικό.
Η Ελλάδα είδε το ποσοστό διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στον πληθυσμό να φθάνει στο 17% (περίπου 1,91 εκατ. συνδέσεις), επίδοση που της έδωσε την 25η θέση μεταξύ των 30 χωρών που συμμετέχουν στον ΟΟΣΑ. Όμως, η χώρα μας απέχει αρκετά από τον μέσο όρο που διαμορφώθηκε στο 23,3%, όπερ σημαίνει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να διανύσουμε, προκειμένου να πλησιάσουμε χώρες όπως η Ολλανδία όπου τα ποσοστά διείσδυσης είναι πάνω από 37%. Συνολικά, στο τέλος του 2009 υπήρχαν 283 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Αρκετά θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι το κόστος στην Ελλάδα δείχνει να είναι σχετικά χαμηλό σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Οργανισμός, κατά μέσο όρο, το μηνιαίο κόστος για κάθε Mbps που υπόσχεται -έστω και θεωρητικά- ο πάροχος είναι στα 2,94 δολάρια. Μόνο 5 χώρες (Νότια Κορέα, Βρετανία, Ιαπωνία, Ιταλία και Δανία) είναι φθηνότερες από τη χώρα μας. Βέβαια, με όλες αυτές τις χώρες υπάρχει και σημαντική διαφορά όσον αφορά το ΑΕΠ και τους κατώτερους μισθούς, από την άλλη πλευρά αποτελεί μία θετική ένδειξη ότι το κόστος για τη γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν είναι καθόλου υψηλό με βάση τα διεθνή στάνταρντ.

Τεχνολογία

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται περισσότερο για τη γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι το DSL με ένα μερίδιο της τάξεως του 60%, ενώ τα καλωδιακά δίκτυα έχουν 29% και οι οπτικές ίνες έχουν φθάσει πλέον στο 11%. Οι οπτικές ίνες παρουσιάζουν υψηλή άνοδο σε αρκετές χώρες, με πιο χαρακτηριστικά δείγματα την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, όπου το μερίδιό τους είναι στο 54% και στο 49% αντίστοιχα.
Στην Ευρώπη, η χώρα όπου οι οπτικές ίνες έχουν το υψηλότερο μερίδιο είναι η Σλοβακία με 28% και ακολουθεί η Σουηδία με 23%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου