29/6/10

Το είπε ο Αντώνης Σαμαράς: «Στόχος της Ν.Δ. είναι να απαλλαγούμε από το μνημόνιο». Το ίδιο είχε πει και ο Πρωθυπουργός. Για την Αριστερά είναι αυτονόητος στόχος. Συμπέρασμα: αν χρειαστούμε υλικό για το θέατρο του παραλόγου θα έχουμε. Ολων των αποχρώσεων.

Μας λένε πώς και γιατί θα βγούμε από το ΔΝΤ, αλλά δεν μας λένε πώς και γιατί μπήκαμε- πέρα από τη ρηχή επιχειρηματολογία «δεν μας δάνειζαν». Και κυρίως δεν λένε πώς θα απαλλαγούμε από το ΔΝΤ όταν έχουμε υπογράψει συμφωνίες, το χρονικό βάθος των οποίων στην ουσία δεν έχουμε συνειδητοποιήσει. Οχι μόνο οι πολίτες αλλά και οι πολιτικοί.
Η υπαγωγή της χώρας στον διεθνή οικονομικό έλεγχο είναι ένα μυστήριο για το οποίο κάποτε θα δώσουν εξηγήσεις και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση είτε γιατί είχε προαποφασίσει αυτή την εξέλιξη, είτε γιατί οδηγήθηκε από τραγικούς χειρισμούς και παλινωδίες που επιδείνωσαν την κρίση δανεισμού. Και πάντως γιατί δεν ενημέρωσε πλήρως την κοινή γνώμη, ούτε καν τη Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο για την ουσία της επιλογής της. Δεν αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις. Και δεν μετέφερε σε εκείνους που σηκώνουν σήμερα το βάρος, την ευθύνη της απόφασης. Εβαλε τη χώρα στο μνημόνιο και μιλάει σαν να το έκανε άλλη κυβέρνηση. Την ίδια- λέει - δεν την αντιπροσωπεύει ιδεολογικά!
Η Ν.Δ., πέραν του ότι βαρύνεται με τη δημοσιονομική τραγωδία ως προηγούμενη κυβέρνηση, απεδείχθη ακατάλληλη στον ρόλο της, όταν η σημερινή κυβέρνηση είτε οργάνωνε την προσφυγή στο ΔΝΤ είτε οδηγούνταν εκεί από τα λάθη της. Εξαφανίστηκε για δύο μήνες προσπαθώντας να ρυθμίσει τα εσωκομματικά της- χωρίς να τα συνδέει με το πολιτικό περιβάλλον και τις εξελίξεις που έτρεχαν- και εξαντλούνταν σε φαεινές ιδέες για... τα ενοίκια και τα διόδια! Καταψήφισε στη Βουλή το μνημόνιο σαν να επρόκειτο για τρέχον νομοσχέδιο και σήμερα υπόσχεται να βγάλει τη χώρα από το ΔΝΤ, αλλά ταυτόχρονα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του.
Μ΄ αυτά που λένε για το «τέλος του μνημονίου» τα κόμματα είναι σαν υπόσχεση για τη μετά θάνατον ζωή. Παραπέμπουν δε σ΄ αυτό που θα έλεγε ο αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μένκεν: «Κάθε κόμμα προσπαθεί να αποδείξει ότι για όσα έγιναν φταίει το άλλο κόμμα. Και τα δύο έχουν δίκιο». 
Γ. Λακόπουλος Τα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου