18/6/10

Facebook: Αναδίπλωση μετά την κατακραυγή

Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου - "Ημερησία"

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε να προχωρήσει η διοίκηση της δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, απλοποιώντας τις ρυθμίσεις για την ασφάλεια και διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, υπό το βάρος των έντονων επικρίσεων που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα για το θέμα αυτό.
Οι περίπλοκες ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι πρότινος, σε συνδυασμό με την αμφιλεγόμενη απόφαση να είναι διαθέσιμα σε τρίτα ενδιαφερόμενα μέρη τα προσωπικά δεδομένα των μελών της υπηρεσίας, είχαν προκαλέσει την κατακραυγή των χρηστών, που απειλούν με μαζικές «αποχωρήσεις» το προσεχές διάστημα, οργανισμών για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου, ακόμη και της αμερικανικής Γερουσίας.

Ο δημιουργός και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η υπηρεσία θα παρουσιάσει νέα εργαλεία που θα δίνουν στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων τους και στην πρόσβαση που μπορούν να έχουν τρίτοι σε αυτά. Βάσει αυτών, οι χρήστες θα μπορούν να «μπλοκάρουν» την πρόσβαση τρίτων στα προσωπικά τους δεδομένα, αν το επιθυμούν.

Επιλογές

Οι ρυθμίσεις ασφαλείας θα βρίσκονται συγκεντρωμένες στην ίδια σελίδα και οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν ανάμεσα σε τρεις εναλλακτικές για την παροχή πρόσβασης στις προσωπικές τους πληροφορίες: Ορατές σε φίλους, ορατές και στους φίλους φίλων, ορατές σε οποιονδήποτε. Παράλληλα, μειώνεται σημαντικά και ο αριθμός των ρυθμίσεων που απαιτούνται για την απόκρυψη των προσωπικών πληροφοριών από πενήντα σε δεκαπέντε. Ο Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε ότι το Facebook έπρεπε να απλοποιήσει τις ρυθμίσεις του, διατηρώντας, ωστόσο, τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του ιδιωτικού απορρήτου και την ανάγκη των χρηστών να επικοινωνούν μοιραζόμενοι τις πληροφορίες τους.
Αλλωστε, όπως υποστήριξε, αυτός είναι και ο λόγος που 500 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά την υπηρεσία. Απέρριψε δε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι «πωλεί» τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε τρίτους.
Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις για την προστασία των χρηστών του Ιντερνετ, αν και χαρακτήρισαν «πρώτο βήμα» τις αποφάσεις της εταιρείας, τονίζουν ότι το θέμα θα πρέπει πλέον να απασχολήσει το Κογκρέσο, ώστε να μην εναπόκειται στο Facebook να αποφασίζει κατά πόσο προστατευμένα θα είναι τα δεδομένα των χρηστών του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου