18/6/10

Nokia: Κάνοντας ποδήλατο φορτίζουμε το κινητό μας

Ένα πρωτότυπο τρόπο φόρτισης του κινητού μας τηλεφώνου παρουσίασε η φινλανδική εταιρία Nokia. Σε λίγο καιρό λοιπόν θα μπορούμε να φορτίζουμε το κινητό μας?κάνοντας ποδήλατο.
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο η νέα αυτή εφαρμογή θα είχε ως στόχο τις υποανάπτυκτες χώρες, που πολλές φορές έχουν περιορισμένη πρόσβαση στον ηλεκτρισμό. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν ο νέος τρόπος φόρτισης του κινητού πρόκειται να γίνει ιδιαίτερα διαδεδομένος και στην Ευρώπη και κυρίως στις χώρες που επικρατεί η «κουλτούρα του ποδηλάτου» όπου πολλοί πάνε ακόμα και στη δουλειά τους με αυτό. Ο φορτιστής, σύμφωνα με την μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής στον κόσμο, θα κοστίζει από 15 ευρώ και θα κυκλοφορήσει στην αγορά εντός του 2010, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το ΒΒC.
Ο φορτιστής συνδέεται στο δυναμό (μικρή ηλεκτρική γεννήτρια) του ποδηλάτου, που φορτίζεται όταν γυρνάνε οι ρόδες. Για όσους δεν έχουν δυναμό, η εταιρία θα πουλήσει και πλήρες «κιτ» με φορτιστή, δυναμό και εδικό άγκιστρο πάνω στο ποδήλατο. Η ελάχιστη ταχύτητα του ποδηλάτη για να φορτίζεται το κινητό από το δυναμό, θα είναι τα έξι χιλιόμετρα την ώρα. Μια δεκάλεπτη βόλτα με το ποδήλατο με μέση ταχύτητα δέκα χιλιομέτρων την ώρα θα παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για χρόνο ομιλίας περίπου μισής ώρας ή για 37 ώρες αναμονής. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η Nokia δεν αποτελεί την πρώτη εταιρεία που παρουσίασε αυτήν την καινοτομία καθώς και παλαιότερα έχουν παρουσιαστεί ανάλογε εφαρμογές από μικρότερες εταιρίες, όπως η Pedal & Power.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου