25/6/10

«Τώρα αρχίζω να ανοίγω την αλληλογραφία»

Το τελευταίο τηλεφώνημα του Γιώργου Βασιλάκη και το χρονικό της έκρηξης στον 7ο όροφο της Κατεχάκη

Ηταν 8:05 το βράδυ χθες, πέντε μόλις λεπτά πριν από τη φονική έκρηξη ο Γιώργος Βασιλάκης, υπασπιστής και στενότερος συνεργάτης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ.Χρυσοχοΐδη , τηλεφώνησε στον υπασπιστή του αρχηγού της Αστυνομίας κ. Λευτέρη Οικονόμου: «Σου στέλνω έναν φάκελο με μια σοβαρή καταγγελία πολιτών και να τη δούμε αύριο κατά προτεραιότητα.Είναι όντως σοβαρή. Τώρα αρχίζω να ανοίγω την αλληλογραφία, είχαμε όλη ημέρα επισκέψεις, βουλευτές, πολίτες, αστυνομικούς». Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια του αστυνομικού υποδιευθυντή. Πέντε λεπτά αργότερα ακούστηκε η έκρηξη. Ηταν ισχυρή, ακούστηκε σε όλο το Μέγαρο της οδού Κατεχάκη, σείστηκε ολόκληρος ο 7ος όροφος, όπου βρισκόταν το γραφείο του νεκρού αστυνομικού, αλλά και του υπουργού.
Ηταν ένας πρόσχαρος, ανοικτός άνθρωπος, Κρητικός στην καταγωγή, δεν είχε καμία σχέση με το ύφος ορισμένων υψηλόβαθμων αξιωματικών, η πόρτα του γραφείου του ήταν πάντοτε ανοιχτή για όλους. Μέτρα ασφαλείας δεν έπαιρνε. Με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο πήγαινε κάθε πρωί στο γραφείο του, με το ίδιο έφευγε γύρω στα μεσάνυχτα. Καμιά φορά έλεγε σε συνεργάτη του να τον μεταφέρει με μοτοσικλέτα επειδή δεν μπορούσε εύκολα να βρει πάρκινγκ τα μεσάνυχτα έξω από το σπίτι του.
Στις 8: 09 ακούστηκε η έκρηξη. Ακολούθησε ένα κύμα σκόνης που σκέπασε τα πάντα και σπασμένα τζάμια εκτοξεύθηκαν σε όλο τον καλά φρουρούμενο 7ο όροφο του Μεγάρου της οδού Κατεχάκη. Ο Βασιλάκης , όπως είχε πει στον συνάδελφό του, είχε ήδη αρχίσει να ανοίγει την αλληλογραφία του υπουργού αλλά και τη δική του. Συνήθως περιελάμβανε καταγγελίες πολιτών ή αιτήματα αστυνομικών για μεταθέσεις και αναρρωτικές άδειες. Τον βρήκε νεκρό συνεργάτης του υπουργού που έσπευσε πρώτος στο γραφείο του.
Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ - Δ. ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ  Το Βήμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου